Η ενδιαφέρουσα μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που γεννάνε τον χειμώνα και την άνοιξη είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από αυτή την δυσθυμία, που επιστημονικά ονομάζεται επιλόχειος κατάθλιψη - τουλάχιστον το 10% των γυναικών εμφανίζει κάποιο βαθμό άγχους ή κατάθλιψης μετά τον τοκετό.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι φίλοι και η οικογένεια είναι πιο πιθανό να βοηθήσουν τη νέα μητέρα, καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος και είναι σε ετοιμότητα για να της προσφέρουν μεγαλύτερη ψυχολογική στήριξη, τουλάχιστον σε σύγκριση με τις άλλες εποχές του χρόνου.

Ο Dr Jie Zhou, από το νοσοκομείο Brigham & Women's Hospital στη Βοστόνη, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, δήλωσε στο ετήσιο συνέδριο αναισθησιολογίας στη Βοσόνη, όπου ανακοίνωσε τα ευρήματα της μελέτης: "Θέλαμε να μάθουμε αν υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες - οι οποίοι επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης μετά τον τοκετό - που μπορεί να αποφευχθούν, για τη βελτιωθεί η υγεία των γυναικών, τόσο σωματικά όσο και διανοητικά.

Έχουμε λίγες θεωρίες: η παράδοση συνήθως περιορίζει τις μητέρες σε εσωτερικές δραστηριότητες με τα νεογέννητα μωρά για σαράντα ημέρες και αυτό "βολεύει" τον χειμώνα - η περίοδος των διακοπών τον χειμώνα είναι πολύ ευχάριστη".

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι άλλοι παράγοντες που επηρέασαν την εμφάνιση της επιλόχειας κατάθλιψης ήταν η διάρκεια της εγκυμοσύνης, η επισκληρίδιος αναισθησία και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ). Οι γυναίκες που γέννησαν πρόωρα ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη. Το ίδιο ίσχυες και για τις βαρύτερες γυναίκες.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν θλίψη, ανησυχία και έλλειψη συγκέντρωσης. Η επιλόχειος κατάθλιψη γενικά προκύπτει από έναν συνδυασμό ορμονικών αλλαγών, ψυχολογικών προσαρμογών στη μητρότητα και κόπωσης, εξήγησαν οι Αμερικανοί ερευνητές.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε τα ιατρικά αρχεία 20.169 γυναικών, που γέννησαν από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Αύγουστο του 2017. Συνολικά 817 γυναίκες (ποσοστό 4,1%) υπέφεραν από επιλόχειο κατάθλιψη.