Την ανάγκη αλλαγής πολιτικών αποδεικνύουν οι σταθμισμένες δαπάνες για φάρμακο, που παρά τις δραστικές μνημονιακές παρεμβάσεις, το 2014 έφτασαν τα 3,92 δισ. ευρώ, έναντι 4,27 δισ. ευρώ το 2009.

Την περίοδο 2009-2015 ενώ η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 50%, η ιδιωτική δαπάνη για φάρμακα αυξήθηκε κατά 30,8%.

Η αναλογική φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ανέρχεται σε 28,1% στο σύνολο των δαπανών υγείας, έναντι 15,6% στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή στο 2,3% του ΑΕΠ έναντι 1,4% του μέσου όρου στις χώρες της Ε.Ε. 

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών – Συναφών Επαγγελμάτων και Κλάδων (ΠΟΣΥΦΕ-ΣΕΚ), με θέμα "το παρόν και κυρίως το μέλλον της αγοράς φαρμάκου στην Ελλάδα".

Ο κ. Κυριόπουλος, αναζητώντας τις αιτίες της δυσανάλογα υψηλής φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας (ως ποσοστό του ΑΕΠ, της νοσοκομειακής περίθαλψης και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας), καθώς και τις αναγκαίες προτεραιότητες για την χάραξη νέας φαρμακευτικής πολιτικής στη χώρα μας, επεσήμανε ότι "Η ελληνική πολιτεία και οι εμπλεκόμενοι φορείς, μετά τις «τεκτονικού τύπου» αλλαγές που επιβλήθηκαν στην αγορά φαρμάκου την περίοδο της κρίσης οφείλουν να αναζητήσουν το κατάλληλο μείγμα πολιτικών που θα μετράει την καινοτομία στην φαρμακευτική αγορά και θα τη μεταφράζει σε όρους υγείας και αποτελεσματικότητας, οικονομικής ανταποδοτικότητας και κοινωνικής ισότητας. 

Μια αποτελεσματική πολιτική ελέγχου του κόστους και συγκράτησης της δαπάνης, οφείλει να επικεντρώσει τις παρεμβάσεις της στην τεχνολογική καινοτομία και την επίδραση της συνασφάλισης.

Καθοριστικός στην διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής υγείας, είναι ο ρόλος των γιατρών και της συνταγογράφησης, ενώ η υπερβάλλουσα κρατική παρέμβαση στις τιμές οδηγεί συχνά σε αντίθετα αποτελέσματα, κυρίως μέσω της υποκατάστασης της φαρμακευτικής περίθαλψης από την νοσοκομειακή φροντίδα, και κυρίως της μετακίνησης μεγάλου οικονομικού βάρους στα ίδια τα νοικοκυριά". 

Ανθρώπινο δυναμικό

Τις δραματικές αλλαγές στην ανθρωπογεωγραφία του κλάδου, αλλά και μια «αναπάντεχη» αύξηση της απασχόλησης στα φαρμακεία καταδεικνύουν τα στοιχεία που παρουσίασε στην ημερίδα ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Διοίκησης του ΤΑΥΦΕ και Επίτιμος Πρόεδρος του ΤΕΑΥΦΕ, Γεράσιμος Κονιδάρης.

Αναλύοντας τα πραγματικά στοιχεία που προέκυψαν κατά την περίοδο της κρίσης, από τις εγγραφές στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών, (ΤΑΥΦΕ), ο κ. Κονιδάρης μεταξύ άλλων ανέφερε: Ο αριθμός των ενεργών θέσεων εργασίας το 2009 ήταν 24.486 άτομα, ενώ το 2016 μειώθηκε σε 21.736. 

Δηλαδή, μέσα σε 8 χρόνια, η φαρμακοβιομηχανία απώλεσε 23,52% των θέσεων της, οι φαρμακαποθήκες παρουσίασαν μείωση κατά 6,62%, ενώ αντίθετα τα φαρμακεία παρουσίασαν αύξηση κατά 6,42%.

Η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού ενός κλάδου που αποτελεί ίσως τον πλέον ελπιδοφόρο πυλώνα ανάπτυξης στη χώρα (για κάθε 1.000 ευρώ δαπάνης σε φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα, αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 3.420 ευρώ) ξεπερνά το 11,23%.

Την ίδια στιγμή που η φαρμακευτική δαπάνη σε χονδρικές τιμές μειώθηκε συνολικά κατά 73,5% κατά την περίοδο της κρίσης - με αναπόφευκτες συνέπειες στους τζίρους των φαρμακείων - μια μικρή μεταρρύθμιση, όπως η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, επέφερε σωρευτικά 10.625 νέες θέσεις εργασίας μέσα σε 8 χρόνια. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 την μερίδα του λέοντος στις νέες προσλήψεις στον κλάδο του φαρμάκου καταλαμβάνουν τα φαρμακεία, σε ποσοστό 63,71%, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 18,52% σε σχέση με το 2009, όταν τόσο η βιομηχανία όσο και οι φαρμακαποθήκες κατά το ίδιο διάστημα εμφανίζουν δραματική μείωση των νέων προσλήψεων (κατά 16,25% και 2,27% αντίστοιχα). 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο βουλευτής επικρατείας της ΝΔ, υπεύθυνος τομεάρχης Υγείας, Βασίλης Οικονόμου, η βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής, υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, γραμματέας Οικονομικού, Γιώργος Γεωργακόπουλος, η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ, Φαίη Κοσμοπούλου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΕΦ φαρμακοποιών, Νίκος Κόλμαν, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΤΑΥΦΕ-ΝΠΙΔ, Κωνσταντίνα Ρετσινά, και ο Γενικός Διευθυντής του ΕΤΕΑΕΠ, Νίκος Καλάκος.  Χαιρετισμούς απέστειλαν - λόγω κωλύματος - ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης και η πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακαποθηκών, Ειρήνη Μαρκάκη.