Επιτακτική είναι η ανάγκη αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης τουλάχιστον κατά 355 εκατ. ευρώ, προκειμένου να είναι επαρκής για την κάλυψη των ασθενών, αλλά και προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους οι φαρμακευτικές, από το υπέρογκο clawback που συνεπάγεται η υπέρβαση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, η φαρμακευτική δαπάνη πρέπει να αυξηθεί εντός του 2018 από τα 1,945 δισ. ευρώ στα 2,3 δισ. ευρώ τουλάχιστον, για να αποφευχθούν οι παραπάνω κίνδυνοι.

Το αίτημα, συγκεκριμένο πλέον, υποβλήθηκε χθες από το Σύνδεσμο κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, παράλληλα με σχετική μελέτη, η οποία τεκμηριώνει το ύψος του ποσού που ζητείται.

Η μελέτη στηρίχθηκε στο προφίλ των ασθενών στη χώρα μας, στη γήρανση του πληθυσμού, στο προσδόκιμο επιβίωσης για ηλικίες άνω των 65 ετών, αλλά και σε συγκριτικά στοιχεία με τα διεθνή δεδομένα. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία, η χώρα μας παραμένει πολύ χαμηλά στα ποσοστά της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς υπολογίζεται ότι φτάνει το 15% του συνολικού ποσού των δαπανών για την υγεία, όταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 20%.

Όμως επιπρόσθετα, το ποσοστό του 15%, υπολογίζεται επί δαπανών υγείας που φτάνουν συνολικά το 5,15% του ΑΕΠ της χώρας, το οποίο μάλιστα, βαίνει μειούμενο τα τελευταία χρόνια, όταν αντίστοιχα οι άλλες χώρες όχι μόνο διαθέτουν υψηλότερο ΑΕΠ, αλλά δαπανούν και για την υγειονομική περίθαλψη των ασθενών τους, τουλάχιστον το 7,5% του αυξημένου ΑΕΠ τους, ανοίγοντας ακόμη περισσότερο την "ψαλίδα" εάν οι υπολογισμοί γίνουν σε απόλυτους αριθμούς.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα, όμως και κατά τη χθεσινή συνάντηση, αναγνωρίσθηκε και η δυσκολία να υλοποιηθεί το σχετικό αίτημα άμεσα, δηλαδή για το 2018, κάτι στο οποίο επιμένει σθεναρά η φαρμακοβιομηχανία. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο όμως τα ποσά να αυξηθούν για το 2019, δεδομένου ότι οι δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους δανειστές λήγουν τον Αύγουστο του 2018.

Αλλαγές στην τιμολόγηση

Οι τελευταίοι πάντως, φαίνεται ότι έχουν πλέον αναγνωρίσει με τη σειρά τους την αντιαναπτυξιακή πολιτική που έχει εφαρμοστεί στον τομέα της υγείας, και ετοιμάζονται να "βάλουν νερό στο κρασί τους" τουλάχιστον σε ότι αφορά τις συνεχείς μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, με την τελευταία ανατιμολόγηση να έχει προγραμματιστεί για το τέλος του έτους. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν η συγκεκριμένη ανακοστολόγηση θα προχωρήσει με νέα ή με την ισχύουσα νομοθεσία, που θέλει τις μειώσεις να φτάνουν μέχρι και το ένα ευρώ ανά κουτί φαρμάκων ή θα δοθεί μια "ανάσα" κυρίως στις εγχώριες παραγωγικές επιχειρήσεις, προκειμένου να επιβιώσουν μετά τα τόσα χρόνια κρίσης.

Διορθώσεις τιμών

Η στρεβλή πολιτική που έχει εφαρμοστεί και συνεχίζει να εφαρμόζεται κατ΄ εντολήν τρόικας, οδήγησε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων την περασμένη Δευτέρα, προκειμένου να εξεταστούν 14 ενστάσεις για ισάριθμα σκευάσματα. Οι ενστάσεις αυτές αφορούσαν τα νέα φάρμακα που πήραν τιμή τον περασμένο Ιούνιο για να κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Κατά τη συνεδρίαση, διαγράφηκαν από την κυκλοφορία 3 νέα σκευάσματα  (επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Healthmag), η επιτροπή αρνήθηκε την αύξηση της τιμής σε ένα φάρμακο με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρχε λόγος δημοσίου συμφέροντος, ενώ έγιναν δεκτές οι ενστάσεις για τα υπόλοιπα 10 φάρμακα.