Η είδηση γέμισε ελπίδα τους εκατομμύρια πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, όπως ειπώθηκε στο πλαίσιο του 51ου Πανευρωπαϊκού συνεδρίου για τον Διαβήτη, που έγινε στη Στοκχόλμη, όταν προστέθηκε εμπαγλιφλοζίνη στο θεραπευτικό σχήμα διαβητικών ασθενών, με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, ο κίνδυνος αυτός μειώθηκε κατά 14%, φτάνοντας στο 38%, ο κίνδυνος θανάτου από κάθε αιτία μειώθηκε κατά 32% και ο κίνδυνος νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια περιορίστηκε κατά 35%.

«Τα δεδομένα αυτά είναι συναρπαστικά για τα εκατομμύρια των ασθενών που ζουν με διαβήτη τύπου 2. Η πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων, συμπεριλαμβανομένου του καρδιαγγειακού θανάτου, βρίσκεται στον πυρήνα της θεραπείας του διαβήτη, όμως κανένα φάρμακο για τον διαβήτη μέχρι σήμερα δεν είχε συσχετιστεί με μείωση στη θνησιμότητα» είπε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Bernard Zinman, Διευθυντής στο Κέντρο Διαβήτη του Νοσοκομείου Mount Sinai και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τορόντο. «Σε αυτήν τη μελέτη, η εμπαγλιφλοζίνη φάνηκε ότι μπορεί να προλάβει έναν στους τρεις καρδιαγγειακούς θανάτους».

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη ΕΜPA-REG OUTCOME λάμβαναν, ήδη, φάρμακα για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακού επεισοδίου. «Η διαπίστωση ότι η εμπαγλιφλοζίνη πρόσφερε επιπρόσθετη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακού θανάτου είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Τμήματος Καρδιαγγειακών στο Νοσοκομείο Brigham & Women’s και Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, Dr Christopher P. Cannon.

Τα δεδομένα αυτά αποκτούν πολύ μεγάλη σημασία, αν σκεφθεί κανείς ότι το προσδόκιμο επιβίωσης ενός ανθρώπου, που πάσχει από διαβήτη με καρδιαγγειακό κίνδυνο, μπορεί να μειωθεί έως και κατά 12 έτη και ότι το 50% των θανάτων μεταξύ των διαβητικών τύπου 2 οφείλεται σε καρδιαγγειακά αίτια. Το φάρμακο είναι της εταιρίας Boehringer Ingelheim.