Μόλις 55 δότες οργάνων έχουν καταγραφεί για φέτος από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, αν και ο αριθμός αυτός είναι ελάχιστα αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη διετία όπου το 2016 είχαμε 51 δότες και το 2015 είχαμε συνολικά 39 δότες.

Στην αύξηση της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων κατά την τελευταία τριετία στη χώρα μας, συνέβαλαν οι οικογένειες που συναίνεσαν στην δωρεά οργάνων αλλά και η πολύτιμη βοήθεια του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας της χώρας.

Με αφορμή τη σημερινή Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων, ο ΕΟΜ τόνισε ότι οι συνάνθρωποί μας που βρίσκονται στις λίστες αναμονής μεταμόσχευσης οργάνων της χώρας μας αναμένουν ένα δώρο ζωής. Το δώρο αυτό προέρχεται από την ψυχική δύναμη των οικογενειών των δοτών που μέσα από τον πόνο της απώλειας βρίσκουν την δύναμη να δώσουν την συγκατάθεσή τους και να δωρίσουν τα όργανα των αγαπημένων τους προσώπων σε άλλους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΜ & Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, καθ. Ανδρέας Καραμπίνης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων αποτελεί ένα μεγάλο άλμα αγάπης και προσφοράς προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Μέσα από αυτή την προσφορά μπορούν να έχουν καλύτερη ζωή και να σωθούν μέχρι και 20 ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης. Ας δώσουμε μια ευκαιρία, μέσα από την δωρεά, στους συνανθρώπους μας να ζήσουν καλύτερα. Με αφορμή τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων, την 1η Νοεμβρίου, θα ήθελα να ευχαριστήσουμε όλες τις οικογένειες που βρήκαν την δύναμη να κάνουν αυτό το άλμα αγάπης υπερβαίνοντας την οδύνη για την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου. Χάρη στη πράξη τους αυτή έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας».