Αυτό το θέμα, μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί στο CONGRESS OF HUMAN SEXUALITY AND REPRODUCTION, που θα γίνει στις 3 και 4 Νοεμβρίου στο Πολεμικό Μουσείο, στην Αθήνα.

Εξέχοντες Έλληνες επιστήμονες θα αναλύσουν φλέγοντα ζητήματα, που αναδεικνύονται το τελευταίο διάστημα ως μείζονα, δίνοντας απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα και αναλύοντας τα πιο πρόσφατα ελληνικά και διεθνή δεδομένα.

Όπως είπαν σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το επικείμενο Συνέδριο ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PSC, PhD, ουρολόγος - ανδρολόγος, πρόεδρος του International Andrology και διευθυντής του Τμήματος Σεξουαλικής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ο Γεώργιος Χρούσος, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο καθηγητής γυναικολογίας στην Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Κρεατσάς, ο Γεώργιος Κυριάκου, χειρουργός ουρολόγος, διευθυντής Τμήματος Ελάχιστα Παρεμβατικής Ουρολογικής Χειρουργικής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών ο Κωνσταντίνος Πάντος, γυναικολόγος, διευθυντής της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Κλινικής Γένεσις Αθηνών, η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, ο καρκίνος του προστάτη, η νόσος Περονί, τα προβλήματα στύσης, οι νέες ψηφιακές εφαρμογές, αλλά και η υπογεννητικότητα, ο ιατρικός τουρισμός για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, η απλασία του κόλπου, ο διαβήτης και το σεξ, οι διαφυλικοί και άλλα θέματα, θα αποτελέσουν το επίκεντρο του Συνεδρίου.

«Εν μέσω προεκλογικού πυρετού, ο σύγχρονος Έλληνας φαίνεται να έχει «έγνοιες» διαφορετικού επιπέδου», είπε ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης. «Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, τον τελευταίο μήνα έχει δεκαπλασιαστεί, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, το ποσοστό των ανδρών που επισκέπτεται το Ινστιτούτο, με στόχο την αυξητική του πέους».

Με το δεδομένο ότι οι άνδρες που αναζητούν αυξητική πέους είναι νέοι και υγιείς και δεν κρύβουν κάποιο βιολογικό νόσημα, ανέκυψε ένα καίριο ερώτημα, το οποίο και αποτέλεσε την ερευνητική υπόθεση του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών. «Τι άλλαξε τόσο δραματικά στο περιβάλλον μας τον τελευταίο μήνα, το οποίο επηρέασε τον ανδρισμό του Έλληνα;».

Η μόνη εξήγηση, που μπορεί να δοθεί, είναι η φαινομενολογική και αποδίδει τη στάση του σύγχρονου Έλληνα σε ψυχοκοινωνικά αίτια, εξήγησε ο Δρ. Κωνστανινίδης.

«Ειδικότερα, δύο είναι οι πιθανές λογικοφανείς ερμηνείες. Η πρώτη αφορά στην ορμή που κρύβουν και προκαλούν οι κοινωνικές εντάσεις, όπως π.χ. οι εκλογές, όπου η αναμέτρηση των αντιπάλων «ξυπνά» την πρωτόγονη φύση του άνδρα, κάνοντάς τον να θέλει να είναι αυτός ο νικητής, με κάθε μέσο και τρόπο.

Η δεύτερη συνδέεται με την οικονομική και πολιτική ανασφάλεια, που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, κλονίζοντας την κυρίαρχη θέση του Άνδρα /Αρσενικού στο κοινωνικό μοντέλο, γεμίζοντάς τον με ανασφάλειες σε όλους τους τομείς».

Η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών στους άνδρες 18-34 ετών έχει αυξηθεί κατά 35% το τελευταίο τετράμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πριν από έναν χρόνο. Τo απροσδόκητo αυτό αποτέλεσμα ανέδειξε πρόσφατη έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, η οποία συμπεραίνει ότι η σεξουαλική ζωή των κατοίκων της χώρας μας έχει απογειωθεί παρά και λόγω της οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας, ως τρόπος άμυνας και αντιμετώπισης συνθηκών, που δε μπορεί ούτε να επηρεάσει, ούτε να ελέγξει.

H έρευνα έγινε σε δείγμα 600 ανδρών, ηλικίας 25-64 ετών, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, αλλά και με στοιχεία του Ανδρολογικού Ινστιτούτου. Οι άνδρες φαίνεται σήμερα ότι εστιάζουν ιδιαίτερα στο σεξ και ως πράξη και ως διάθεση, παρόλο που κάποιος θα περίμενε όλη αυτή η οικονομική αβεβαιότητα να έχει επηρεάσει αρνητικά την ερωτική τους διάθεση, κάτι το οποίο είχε επιβεβαιωθεί στο παρελθόν σε αντίστοιχες έρευνες.

Στους άνδρες ηλικίας 35-54 ετών οι σεξουαλικές επαφές έχουν αυξηθεί κατά 30% και στους άνδρες άνω των 54 ετών οι σεξουαλικές επαφές είναι εξίσου αυξημένες, σε ποσοστό 27%.

Περισσότερο σεξ, λιγότερα παιδιά

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο δείκτης γεννήσεων φθίνει. Είναι ενδεικτικό ότι το 2015 σημειώθηκαν 25.000 περισσότεροι θάνατοι από ό,τι γεννήσεις.

Βέβαια σημαντικά προβλήματα, που αφορούν στην εύρυθμη σεξουαλική λειτουργία, δυστυχώς παραμένουν. Ένα εκατομμύριο άνδρες υποφέρουν στη χώρα μας από προβλήματα στύσης και, όσο και αν ακούγεται υπερβολικό σαν νούμερο, οι αριθμοί των παθήσεων, που συνοδεύουν τη στυτική δυσλειτουργία, το επιβεβαιώνουν.

«Εκατοντάδες χιλιάδες διαβητικοί και υπερτασικοί άνδρες, συν όσοι  λαμβάνουν φάρμακα, άλλοι τόσοι με προβλήματα γήρανσης και ψυχοφάρμακα, είναι στην πραγματικότητα μεγάλη “δεξαμενή” με άνδρες, που έχουν ή θα αποκτήσουν πρόβλημα στύσης», τόνισε ο πρόεδρος του International Andrology.

«Από αυτούς μόνο το 10% αναζητά λύση. Ο κύριος λόγος είναι ότι σε πολλούς άνδρες εξακολουθεί να υπάρχει η νοοτροπία ότι η ερωτική ζωή πρέπει να είναι ιδιωτική υπόθεση και να μην εκτίθεται στον κόσμο, αλλά ούτε και στον γιατρό. Η αμηχανία, οι προκαταλήψεις, οι ντροπές, που συνοδεύουν το σεξ, εξηγούν τη δυσκολία αναζήτησης λύσεων».

Από το 1990 και μετά την κυκλοφορία των φαρμάκων για τη στύση, ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών βρήκε λύση στο πρόβλημα, άλλοτε μόνιμη άλλοτε προσωρινή. Η απόλυτη θεραπεία στη στύση δεν έχει βρει ακόμη το ιδανικό φάρμακο, παρά το γεγονός ότι σήμερα στην αγορά υπάρχουν εξήντα είδη φαρμάκων για την κατηγορία αυτή. Πολλοί άνδρες, που κουράζονται από την αβεβαιότητα των φαρμάκων, αλλά και από την εξάρτηση από αυτά, αναζητούν πιο μόνιμη και ριζική λύση, που δεν είναι άλλη από το χειρουργείο ενδοπεϊκής πρόθεσης.

Σχεδόν το 50% των ανδρών, στους οποίους έγινε ενέσιμη χορήγηση botox, ανέφερε σημαντικά αυξημένη ικανοποίηση από τη στύση του, σε σχέση με εκείνους που τους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο (placebo) και οι περισσότεροι από αυτούς μπόρεσαν να κάνουν σεξ με επιτυχία μετά από πολλά χρόνια.

Όλοι οι άνδρες, που έλαβαν μέρος στη μελέτη, έπασχαν από σοβαρή στυτική δυσλειτουργία και στυτική δυσλειτουργία τελικού σταδίου και παρουσίαζαν πλήρη αδυναμία εκτέλεσης ολοκληρωμένης σεξουαλικής επαφής. Σε περιπτώσεις σαν αυτές, η μόνη διαθέσιμη επιλογή είναι η δαπανηρή πεΐκή πρόθεση (χειρουργική τοποθέτηση εμφυτεύματος σιλικόνης). 

Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία των ανδρών

Το 2016 δημιουργήθηκε μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα για την υγεία του άνδρα, προσαρμοσμένη στις «έξυπνες» κινητές συσκευές. Πρόκειται για το Adam Health, που στόχο έχει να παρέχει έγκυρες πληροφορίες, αλλά και να συμβάλει - με τις καινοτόμες εφαρμογές της - στην αυτοανάλυση και αυτοδιάγνωση των ανδρών στο σπίτι.

Ένας μικρός αισθητήρας, που θα συνδέεται με μια «έξυπνη» κινητή συσκευή, θα δίνει πληροφορίες στον γιατρό και στον ασθενή ταυτόχρονα.

Η πλατφόρμα δίνει πρόσβαση μέσω της συσκευής σε όλες τις πιθανές αιτίες του προβλήματος και δίνει οδηγίες μέσω των πιο αξιόπιστων κατευθυντήριων γραμμών για την αντιμετώπισή του. Επιπλέον συγκεκριμένος αλγόριθμος θα δείχνει την πορεία της νόσου.

«Σήμερα, με την τεχνογνωσία της ψηφιακής εποχής, οι γιατροί πολλών ειδικοτήτων έχουν πρόσβαση στο πρόβλημα του άνδρα και προτείνουν τις πλέον αναβαθμισμένες αγωγές με ασφάλεια.

Στο πολύ άμεσο μέλλον, ένα «έξυπνο» τηλέφωνο και μια συσκευή καταγραφής δεδομένων μεγέθους σπιρτόκουτου θα είναι αρκετά, για να δώσουν μια ασφαλή διάγνωση και την ανάλογη θεραπεία, που θα φτάνει στο σπίτι του ασθενούς, όπως όλα τα προϊόντα του e-market», ανέφεραν οι ειδικοί στη συνέντευξη τύπου.