Για τη γυναικεία διαίσθηση, ειδικά σε θέματα απιστίας, έχουν γραφτεί πολλά. Οι άνδρες, πιστεύαμε μέχρι τώρα, δυσκολεύονται να το πάρουν μυρωδιά όταν το έτερον ήμισυ "ξενοκοιτάει". Όμως, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το PLOS One, τελικά η ανδρική κρίση για τη γυναικεία απιστία έχει βάση. Οι ερευνητές υπέβαλαν τους άνδρες σε δύο πειράματα. Τους έβαλαν να κοιτάξουν τα πρόσωπα κάποιων γυναικών και τη συνολική τους εμφάνιση.

«Σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ετυμηγορία των αντρών, βάσει της παρατήρησης του προσώπου άγνωστων γυναικών, είναι ως ένα βαθμό βάσιμη» καταλήγουν οι ερευνητές.

Ειδικότερα στο πρώτο πείραμα, ζητήθηκε από 43 άντρες να βαθμολογήσουν, σε κλίμακα από το 1 έως το 7, πόσο πιστές θεωρούσαν ότι είναι 34 γυναίκες ηλικίας από 20 έως 42 ετών, αφού κοιτάξουν μια φωτογραφία του προσώπου και μία του σώματός τους. Ζητήθηκε, επίσης, από 44 ακόμη άντρες να βαθμολογήσουν πόσο αξιόπιστη και πόσο ελκυστική θεωρούν κάθε γυναίκα. Χωρίς να το γνωρίζουν οι συμμετέχοντες, οι εικονιζόμενες είχαν προηγουμένως ερωτηθεί εάν έχουν απατήσει ποτέ το σύντροφό τους. Οι μισές παραδέχτηκαν ότι έχουν συνάψει στο παρελθόν τουλάχιστον δύο παράνομους δεσμούς, ενώ οι άλλες μισές δήλωσαν ότι δεν έχουν απατήσει ποτέ κανέναν σύντροφό τους. Στη συνέχεια οι 43 άντρες έπρεπε να επιλέξουν την πιο πιστή ανάμεσα σε δύο γυναίκες παρόμοιας ηλικίας, η μία εκ των οποίων είχε προηγουμένως παραδεχτεί ότι έχει απατήσει στο παρελθόν.

Ο «ανιχνευτής απιστίας» των αντρών αποδείχθηκε σχετικά αποτελεσματικός, όταν οι δύο φωτογραφίες τοποθετήθηκαν δίπλα-δίπλα. Αποτυχημένες αποδείχθηκαν οι προσπάθειες πρόβλεψης όταν οι άντρες έβλεπαν τις φωτογραφίες μεμονωμένα. Σε δεύτερο πείραμα, που έγινε σε 60 άντρες, η ίδια επίδραση παρατηρήθηκε, όπως και στην πρώτη περίπτωση, όταν οι συγκρίσεις έγιναν ανάμεσα σε πολλές φωτογραφίες ταυτόχρονα. Και στα δύο πειράματα οι άντρες πέτυχαν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας, όταν κοίταξαν τις φωτογραφίες του προσώπου και όχι τις ολόσωμες φωτογραφίες.

Πάντως η γνώμη των ανδρών, που συμμετείχαν στα πειράματα, για το πόσο ελκυστική ήταν κάθε γυναίκα, δεν επηρέασε το κατά πόσο πίστευαν ότι έχει την τάση να είναι πιστή στο σύντροφό της.