Έχουν σεξουαλικές επαφές χωρίς τη θέλησή τους, όμως σε ελάχιστες περιπτώσεις αποκαλύπτουν το μαρτύριό τους. 

Τουλάχιστον 15 εκατομμύρια έφηβες σε όλο τον κόσμο έχουν αναγκαστεί να έχουν σεξουαλικές επαφές με τους συντρόφους τους, με συγγενείς ή με φίλους, όμως μόλις μία στις εκατό ζητεί βοήθεια, ανακοίνωσε σε έκθεσή του ο ΟΗΕ.

Το Καμερούν κατέχει το υψηλότερο ποσοστό σεξουαλικής βίας, με ένα στα έξι έφηβα κορίτσια να έχει εξαναγκαστεί σε σεξ, σύμφωνα με έκθεση της Unicef, η οποία εξέτασε τα στοιχεία από περισσότερες από 40 χώρες.

«Αυτή η ιδέα ότι οι γυναίκες είναι στη διάθεση των ανδρών, είναι ο βασικός παράγοντας πίσω από τη σεξουαλική βία εναντίον των κοριτσιών», κατήγγειλε η Κλαούντια Κάπα στο Thomson Reuters Foundation.

Στην πλειονότητα των υποθέσεων ο δράστης ήταν γνωστός στο θύμα - σύζυγος, φίλος, μέλος της οικογένειας ή συμμαθητής.

Η Unicef επισημαίνει ότι η σεξουαλική βία εναντίον έφηβων κοριτσιών μπορεί να εμποδίσει την παγκόσμια πρόοδο προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ - ένα σχέδιο για την εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας, αλλά και για την επίτευξη της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων και της προστασίας του περιβάλλοντος με ορίζοντα το 2030.

Ο πραγματικός αριθμός των κοριτσιών, τα οποία έχουν εξαναγκαστεί σε σεξουαλικές επαφές, είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερος από τα 15 εκατομμύρια, καθώς πολλά θύματα διστάζουν να καταγγείλουν τον βιασμό τους, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για όλες τις χώρες, σημειώνει η Unicef.

Προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση, ο ΟΗΕ τονίζει ότι πρέπει να υιοθετηθεί νομοθεσία που να προστατεύει τα παιδιά.