Βέβαια αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, ειδικά όταν μιλάμε για κάποιον ηλικιωμένο, που είναι πιθανό να αντιμετωπίζει πρόβλημα ακοής. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι άνθρωποι ακούνε με την καρδιά, λένε οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Μάικλ Κράους.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων, στα οποία συμμετείχαν περίπου 1800 εθελοντές, δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό American Psychologist.  Ανάλογα με το πείραμα, οι συμμετέχοντες μπορούσαν μόνο να ακούνε και να μη βλέπουν, να βλέπουν αλλά όχι να ακούνε ή τόσο να βλέπουν όσο και να ακούνε. Οι εθελοντές κλήθηκαν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα ενός ανθρώπου απέναντί τους ή δύο άλλων ανθρώπων, που είχαν κάποια επαφή μεταξύ τους.

Και στα πέντε πειράματα διαπιστώθηκε ότι όσοι μόνο άκουγαν χωρίς να βλέπουν, ήταν σε θέση - κατά μέσο όρο - να καταλάβουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα συναισθήματα που ένιωθαν οι άλλοι. Η προσοχή στα λόγια του άλλου αφορά στο περιεχόμενό τους, στην ταχύτητα της ομιλίας, στον τόνο και στον ρυθμό της φωνής και άλλες ενδείξεις. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους ερευνητές, το τι λένε οι άνθρωποι και πώς το λένε, φαίνεται να αποτελεί το καλύτερο «παράθυρο» στον συναισθηματικό κόσμο των άλλων.

Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα η επιστημονική έρευνα της αναγνώρισης των συναισθημάτων έχει εστιασθεί στην όραση και όχι στην ακοή, η νέα μελέτη ανοίγει ένα νέο, ουσιαστικά ανεξερεύνητο, πεδίο.

Ενώ πολλά τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης και ικανότητας για ενσυναίσθηση βασίζονται στην «ανάγνωση» των εκφράσεων του προσώπου και των χειρονομιών του άλλου ή σε έναν συνδυασμό οπτικών και ακουστικών ενδείξεων, η νέα μελέτη δείχνει ότι τελικά μόνο τα αυτιά αρκούν.

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι ίσως οι άνθρωποι δίνουν υπερβολική προσοχή στη μελέτη του προσώπου, ενώ στην πραγματικότητα η φωνή μπορεί να βοηθήσει περισσότερο στην ακριβή κατανόηση των εσωτερικών καταστάσεων των άλλων» δήλωσε ο Αμερικανός κοινωνικός ψυχολόγος, επικεφαλής της έρευνας.

Όπως είπε, είναι πιο εύκολο να κρύψει κάποιος τα συναισθήματά του, φορώντας μια «μάσκα» στο πρόσωπό του, κάτι που είναι πιο δύσκολο με τη φωνή.