Συγκεκριμένα η βαθμολογία Nutri δίνει μια βαθμολογία για κάθε τρόφιμο, σε μια κλίμακα που ξεκινάει από ένα σκούρο πράσινο Α (άριστη κατάσταση) και καταλήγει σε ένα κόκκινο Ε (κάκιστη κατάσταση), σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό την επικράτηση κακών και καλών θρεπτικών ουσιών στο προϊόν.

Η πρωτοβουλία επιδιώκει να παρέχει στους καταναλωτές όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι διατροφικές αξίες και η τιμή ή η γεύση αναφέρουν οι Yπουργοί. Επιπλέον, το ποσοστό παχυσαρκίας στη Γαλλία (17% στους ενήλικες) αποτελεί ένδειξη κοινωνικής ανισότητας (24% των παιδιών των οποίων οι γονείς δεν τελείωσαν το γυμνάσιο είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σε σύγκριση με το 9% των παιδιών με γονείς που κατέχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης).

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα συστήματα σήμανσης με χρωματική κωδικοποίηση μπορούν να μειώσουν την θερμιδική πρόσληψη κατά 4% και να ωθήσουν το 18% των ανθρώπων να προβεί σε μια πιο υγιεινή επιλογή. Μετά από διάφορα πειράματα που πραγματοποίησε η χώρα στα σούπερ μάρκετ, διαπιστώθηκε ότι ο δείκτης Nutri έχει ισχυρότερες επιπτώσεις στη συμπεριφορά των καταναλωτών, ιδίως εκείνων που διαθέτουν χαμηλότερο εισόδημα.

Το σύστημα σήμανσης είναι αποκλειστικά εθελοντικό. Μέχρι στιγμής, έξι εταιρείες υπέγραψαν και θα συμπεριλάβουν το Nutri-Score στην όψη όλων των επώνυμων προϊόντων τους (Auchan, Intermarch, Leclerc, Fleury Michon, Mc Cain, Danone). Ωστόσο το Υπουργείο κάλεσε κι άλλους συμμετέχοντες να ενταχθούν στο σύστημα αυτό, για να εξασφαλίσουν τη «μέγιστη διάδοσή του».