Έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών, μέσω της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ, προκάλεσαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη σχετικά με το "φακελάκι" στην υγεία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Παρασκήνιο", ο κ. Πολάκης δήλωσε πως "το 20% των ιατρών τιμά στο ακέραιο το λειτούργημα. Το 60% θα πάρουν χρήματα αν τους τα δώσεις και το 20% δεν θα αγγίξουν τον ασθενή αν δεν πάρουν χρήματα. Για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή θεσπίσαμε τη λίστα χειρουργείου, η οποία λειτουργεί σε όλο και περισσότερα νοσοκομεία. Παρ’ όλα αυτά, οι διοικήσεις των νοσοκομείων, αλλά και το υπουργείο Υγείας, είναι ανοικτά σε κάθε καταγγελία πολίτη και όπως έχει αποδειχτεί επανειλημμένως τον τελευταίο καιρό, πολλοί γιατροί έχουν τιμωρηθεί είτε για φακελάκια, είτε για παράνομη συνταγογράφηση. 
Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω τη συγκεκριμένη πράξη, θα πω ότι το φαινόμενο «φακελάκι» αποτελεί μόνο το 10% της παραοικονομίας στο χώρο της Υγείας. Το υπόλοιπο 90% αφορά σε υπερτιμολογήσεις υλικών, φαρμάκων, αντιδραστηρίων και υπηρεσιών. Το φακελάκι, όμως, είναι η μόνη μορφή διαφθοράς που γίνεται άμεσα αντιληπτή από τον πολίτη".

"Να κοιτάξει δίπλα του"

Με αφορμή τη δήλωση αυτή, ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ  Πάνος Παπανικολάου, τόνισε πως "έχει γίνει πλέον καθεστώς ο εκάστοτε υπουργός Υγείας να θυμάται τα φακελάκια μόνο όταν φέρνει νόμους και μέτρα που θίγουν τους έντιμους μαχόμενους γιατρούς του ΕΣΥ
Αυτό έκαναν οι κ.κ. Λοβέρδος και Γεωργιάδης, ακριβώς το ίδιο κάνει και ο κ. Πολάκης,  τώρα που εφαρμόζεται το νέο μισθολόγιο με νέες αξιόλογες μειώσεις στους μισθούς μας, λίγες μέρες πριν την κατάθεση στην Βουλή (και μάλιστα με την διαδικασία του επείγοντος) του απαράδεκτου ν.σχ. περί «χρόνου εργασίας».
Πριν λίγες μέρες, είχαμε τονίσει πως με την μειοψηφία των γιατρών εκείνων που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο όχι μόνο δεν έχουμε τίποτα κοινό, όχι μόνο δεν τους θεωρούμε συναδέλφους μας αλλά είμαστε σε εμφύλιο πόλεμο μαζί τους.
Όμως είναι ταυτόχρονα γελοίο και προκλητικό να καθυβρίζονται δημόσια τα 4/5 των νοσοκομειακών γιατρών – ειδικευόμενων, επικουρικών, εργαστηριακών και κλινικών επιμελητών- από μια πολιτική ηγεσία που και αυτή έχει αγκαλιάσει στοργικά το συγκεκριμένο τμήμα του μεγαλοκαθηγητικού ιατρικού πανεπιστημιακού κατεστημένου το οποίο αποτελεί την κύρια πηγή διαφθοράς και χρηματισμού. 
Μια πολιτική ηγεσία που βολικά «ξεχνάει» να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή σε δίκες πανεπιστημιακών καθηγητών που χειρουργούν παράνομα σε ιδιωτικές κλινικές και που ως και σήμερα τους επιτρέπει να παρανομούν ασύδοτοι χωρίς πειθαρχικό έλεγχο. 
Μια πολιτική ηγεσία που έχει παραδώσει στο συγκεκριμένο κατεστημένο της διαφθοράς και της διαπλοκής τα «κλειδιά» όλων των σημαντικών αποφάσεων που αφορούν την ιατρική εκπαίδευση των νέων γιατρών, ειδικευομένων και εξειδικευομένων.
Η δήλωση του κ. Πολάκη «όλοι τα παίρνουν» υπηρετεί τις ίδιες σκοπιμότητες που υπηρετούσε η δήλωση του κ. Πάγκαλου «όλοι μαζί τα φάγαμε». 
Θέλει να αθωώσει τους πραγματικούς ενόχους και να δημιουργήσει επικοινωνιακό προπέτασμα καπνού για να κουκουλωθούν νέα σκληρά μνημονιακά μέτρα που θίγουν καίρια τα δικαιώματα των έντιμων μαχόμενων γιατρών αλλά και τα δικαιώματα των ασθενών. 
Μέτρα που προωθούν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης και τα οποία στηρίζονται θερμά από τους μεγαλοφακελάκηδες, στους οποίους και αυτή η πολιτική ηγεσία, κάνει όλα τα χατίρια.

Από την πλευρά της η διοίκηση της ΕΙΝΑΠ δήλωσε: "Στο δρόμο της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση, και στην προετοιμασία για περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, δεν μας κάνει εντύπωση η λάσπη που ρίχνει ο κ. Πολάκης στους χιλιάδες έντιμους γιατρούς των δημοσίων νοσοκομείων. Η κατηφόρα και η ξεφτίλα δεν έχουν πάτο".