Τα όσα διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Cambridge αλλάζουν την εικόνα που είχαμε για τα πρόβατα, καθώς, ως φαίνεται, τα είχαμε υποτιμήσει.

Μπορούν να αναγνωρίσουν ανθρώπινα πρόσωπα, εντοπίζουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου των βοσκών τους και μπορούν να διακρίνουν ακόμη και τη Fiona Bruce από την Emma Watson, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η επιθεώρηση Royal Society: Open Science.

Με έπαθλο τροφή, τα πανέξυπνα ζώα συμμετείχαν στα πειράματα, αναγνωρίζοντας τα διάφορα πρόσωπα, δείχνοντας ότι "το έχουν". Δεν δυσκολεύτηκαν ακόμη κι όταν οι φωτογραφίες άλλαζαν ή είχαν ληφθεί από διαφορετική γωνία - ικανότητα που μόλις πρόσφατα αναγνωρίστηκε σε ανθρώπους και σε πρωτεύοντα.

Η μελέτη των ερευνητών του Τμήματος Φυσιολογίας και Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Jenny Morton, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα για τη μελέτη των νοητικών ικανοτήτων των προβάτων, προκειμένου να τα βοηθήσει να... αποστομώσουν όσους τα θεωρούν χαζά ζώα.

Τα πρόβατα έχουν σχετικά μεγάλο μέγεθος εγκεφάλου και διακρίνονται για την μακροζωία τους, γι' αυτό, άλλωστε, χρησιμοποιούνται για τη μελέτη ανθρώπινων νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος Χάντιγκτον.

"Όποιος έχει περάσει χρόνο με πρόβατα, ξέρει ότι είναι έξυπνα ζώα, που είναι σε θέση να αναγνωρίσουν αυτούς που τα φροντίζουν", δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια.

"Έχουμε δείξει με τη μελέτη μας ότι τα πρόβατα έχουν προηγμένες ικανότητες αναγνώρισης προσώπου, συγκρίσιμες με αυτές των ανθρώπων και των πιθήκων. Τα πρόβατα ζουν πολλά χρόνια και έχουν μυαλά, που είναι παρόμοια σε μέγεθος και σε πολυπλοκότητα με εκείνα μερικών πιθήκων".