Οι αγρότες πρέπει να σταματήσουν να δίνουν αντιβιοτικά σε υγιή ζώα, γιατί με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στην ανάπτυξη των υπερμικροβίων, επισημαίνουν οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ (World Health Organisation).

Σημαντικές ποσότητες αντιβιοτικών χορηγούνται σε ζώα στο Ηνωμένο Βασίλειο για την πρόληψη λοιμώξεων, ιδιαίτερα στην εντατική καλλιέργεια. Τα φάρμακα δίνονται, επίσης, σε ζώα για την ταχύτερη ανάπτυξή τους στις ΗΠΑ και στην Ασία - η πρακτική αυτή έχει απαγορευτεί στην ΕΕ από το 2006.

Η υπερβολική όσο και η κακή χρήση των φαρμάκων οδηγεί στην αυξανόμενη απειλή της αντίστασης στα αντιβιοτικά, δήλωσε ο ΠΟΥ. Ορισμένα είδη βακτηρίων, που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις στους ανθρώπους, έχουν, ήδη, αναπτύξει αντίσταση σε όλες τις διαθέσιμες θεραπείες.

Βρετανοί ειδικοί προειδοποιούν χαρακτηριστικά ότι βιώνουμε μια "αποκάλυψη" εξαιτίας της κατάχρησης αντιβιοτικών, μετά από την οποία οι συνήθεις ιατρικές παρεμβάσεις θα είναι πολύ επικίνδυνες να γίνουν, εξαιτίας του κινδύνου μόλυνσης.

Σε σχέση με τη χρήση τους στα ζώα που παράγουν τρόφιμα, δεν πρέπει να δίνονται χωρίς να έχει προηγηθεί διάγνωση, μόνο και μόνο για λόγους ανάπτυξης. 

Μόνο όταν ένα ζώο στο ίδιο κοπάδι ή στον πληθυσμό των ψαριών διαγνωστεί με λοίμωξη, πρέπει να χορηγηθούν αντιβιοτικά, δήλωσε ο ΠΟΥ. Και σε αυτές τις περιπτώσεις τα ζώα θα πρέπει να μπολιάζονται με τύπους αντιβιοτικών που επηρεάζουν όσο λιγότερο γίνεται την υγεία των ανθρώπων.

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες το πιθανότερο είναι να αποδειχθούν κάθε άλλο παρά δημοφιλείς μεταξύ των αγροτών, καθώς μπορεί να μειώσουν τα κέρδη τους. Αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μπορεί μόνο να κάνει συστάσεις - οι εκάστοτε κυβερνήσεις είναι εκείνες που μπορούν να εφαρμόσουν νόμους για τη γεωργία.