Φαινόμενα απαξίωσης των εμβολιασμών σε συνδυασμό με παραφιλολογία, από γιατρούς, διαπιστώνονται από επιστημονικές ιατρικές ενώσεις, οι οποίες επισημαίνουν πως το γεγονός αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, καθώς οι γονείς παρασύρονται από επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.), διαπίστωσε ότι αρθρογραφία από παθολόγο της Θεσσαλονίκης, κάνει λόγο για μη υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, αλλά επιπλέον συνδυάζει τους εμβολιασμούς με χρόνια νοσήματα, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και αμφισβητώντας μάλιστα καταγεγραμμένα γεγονότα, όπως θάνατοι από νόσους για τις οποίες υπάρχει εμβόλιο.

Ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ κ.κ. Κ. Νταλούκας και Γ. Φούσκας, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Αθ. Εξαδάκτυλο και τα λοιπά μέλη του ΔΣ του ΙΣΘ, ζητούν την παρέμβαση του συλλόγου, παραθέτοντας μάλιστα και τη σχετική αρθρογραφία.

Στην επιστολή τους, οι κ.κ. Νταλούκας και Φούσκας σημειώνουν ότι "Tα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι οι γονείς που αντιτίθενται στον εμβολιασμό των παιδιών τους, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό εν δυνάμει απειλή για την Δημόσια Υγεία της χώρας. 

Πρόσφατο παράδειγμα η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων της ιλαράς στην χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη ολόκληρη, που ανάγκασε τον ΠΟΥ να πάρει σαφή θέση και να αποδώσει την επιδημική αυτή έξαρση στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της αντιεμβολιαστικής θέσης ενός μέρους του πληθυσμού της. 

Δυστυχώς όμως το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό, αφού φαίνεται ότι αρκετοί από τους συναδέλφους μας, απροκάλυπτα, χωρίς καμία επιστημονική αιδώ και τεκμηρίωση, αναρτούν άρθρα εναντίον των εμβολίων, παρασύροντας γονείς να μην κάνουν τα εμβόλια στα παιδιά τους. Ο λόγος εξ άλλου ενός επιστήμονα γιατρού έχει πάντοτε μεγαλύτερη πειθώ, σημασία και βαρύτητα για τους γονείς, από αυτή που έχει για κάθε άλλο απλό πολίτη.

Πιστεύουμε ότι ο «κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» και ότι κάτι πρέπει να γίνει, τουλάχιστον για το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί, ως λειτουργοί της υγείας και της ορθής ενημέρωσης του πληθυσμού προς διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας.

Κε Πρόεδρε καλούμε εσάς, όπως και όλα τα μέλη του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, να προστατεύσετε την Δημόσια Υγεία, να πάρετε θέση και να παρέμβετε, προκειμένου να περιοριστεί το απαράδεκτο φαινόμενο της παραφιλολογίας και της απαξίωσης των εμβολιασμών, τουλάχιστον για τους συναδέλφους ιατρούς που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο σας, την στιγμή μάλιστα που η χώρα μας,σε περίοδο οικονομικής κρίσης,δαπανά πολλά εκατομμύρια ευρώ προσπαθώντας να εφαρμόσει το πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού".

Ο ΙΣΘ
Από την πλευρά του ΙΣΘ, ο πρόεδρος δρ Αθ. Εξαδάκτυλος και ο γενικός γραμματέας Νικόλαος Π. Νίτσας απάντησαν ότι η συγκεκριμένη γιατρός έχει ήδη παραπεμφθεί σε Πειθαρχική διαδικασία από τον Ι.Σ.Θ. από τις 24/10/2017 για τους λόγους που αναφέρονται στην επιστολή της Ένωσης Παιδιάτρων.

Παράλληλα επεσήμαναν ότι  ο Ι.Σ.Θ. πραγματοποίησε δράσεις υπέρ των εμβολιασμών την άνοιξη του 2017 με τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ, δημιουργία σχετικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, δημόσιες δράσεις σε ανοικτούς χώρους, ενημέρωση και εμβολιασμούς. 

Εμφανώς ενοχλημένη από την δημοσιοποίηση της επιστολής η διοίκηση του ΙΣΘ, ζήτησε από την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής πριν καλέσει τον ΙΣΘ να προστατεύσει την δημόσια υγεία, να δει την έκθεση του  ΚΕΕΛΠΝΟ, που δημοσιεύθηκε στις 2/11/2017, όπου φαίνεται πως στη Θεσσαλονίκη έχει σημειωθεί 1 κρούσμα ιλαράς και 1 στην Πιερία, στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας. "Άρα για την ώρα οι διαδικασίες πρόληψης αποδίδουν στην περιοχή μας. Σας συνιστούμε για να έχετε αντίστοιχα αποτελέσματα να εργάζεστε στο μέλλον έγκαιρα, αθόρυβα, με ηρεμία και χωρίς πανικό και να αναζητάτε βοήθεια απ' όσους αποδεδειγμένα λειτουργούν έτσι".

Παράλληλα, ο ΙΣΘ ενημέρωσε ότι ήδη από την περασμένη άνοιξη ξεκίνησε δράσεις για ευαισθητοποίηση του κοινού για τα οφέλη των εμβολίων με τον διακριτικό τίτλο «εμβολιάΖΩ». Η εκστρατεία κορυφώθηκε με κεντρική ενημερωτική εκδήλωση το Σάββατο 13 Μαΐου 2017 στην πλατεία Αριστοτέλους.
«Το γεγονός ότι ζούμε σε κοινωνίες απαλλαγμένες από νόσους-μάστιγες είναι ίσως και η μεγαλύτερη μας “τιμωρία” διότι η άγνοια και ότι δεν συναντάμε άμεσα τον κίνδυνο μας δίνει την πολυτέλεια να φερόμαστε ανεύθυνα» είχε δηλώσει στη σχετική συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και είχε επισημάνει μεταξύ άλλων, πως πέρυσι μόνο είχαμε πάνω από 100 θανάτους από τον ιό της γρίπης σε περιπτώσεις ανθρώπων που θα είχαν σωθεί εάν είχαν εμβολιαστεί. 

Έναυσμα για τη δημιουργία της καμπάνιας ευαισθητοποίησης του κοινού υπέρ των εμβολίων υπήρξε η αντιεμβολιαστική τάση που εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως και η οποία «αρχίζει να λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας όπως και οι επιδημίες που θα ξεσπάσουν στην περίπτωση που αυτή η τάση συνεχίσει να υφίσταται», είχε τονίσει από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου κ. Νικόλαος Νίτσας. 

Για τη συγκεκριμένη εκστρατεία είχε δημιουργηθεί και η ειδική εφαρμογή «εμβολιάΖΩ» για Android και iOS, την οποία παρουσίασε ο παιδίατρος και μέλος ΔΣ του ΙΣΘ κ. Νικόλαος Καρανταγλής.