Η ανταλλαγή καυτών βλεμμάτων όλο υποσχέσεις είναι είδος υπό εξαφάνιση. Πλέον οι νέοι φλερτάρουν μέσω του κινητού τους και ειδικότερα μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το online σεξ γίνεται όλο και πιο δημοφιλές.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο Congress of Human Sexuality and Reproduction ο Δρ. Χαράλαμπος Τσέκερης, κύριος ερευνητής του Εργαστηρίου Δυνητικής Πραγματικότητας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μετά την πρώτη σεξουαλική επανάσταση τον Μάιο του 1960, με την έγκριση των πρώτων χαπιών αντισύλληψης, την έκρηξη στους τρόπους έκφρασης και διαχείρισης της σεξουαλικότητας (free sex, free love) και τον συνειδητό διαχωρισμό ανάμεσα στο σεξ και στην αναπαραγωγή, στις μέρες μας συντελείται μια δεύτερη σεξουαλική επανάσταση.

«Η τεχνολογικοποίηση ή η ψηφιοποίηση της ερωτικής και σεξουαλικής επικοινωνίας και επαφής, όπως το online flirt, το online dating και το online sex, βρίσκεται στον πυρήνα της δεύτερης σεξουαλικής επανάστασης. Ο συνδυασμός ανθρώπινης βιολογίας, τεχνολογίας και ψηφιακής επανάστασης εγείρει πιεστικά ερωτήματα για το σεξ, την ερωτική εμπειρία, την αντίληψη περί ηθικής και, τελικά, την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση». 

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης MD, PSC, PhD , ουρολόγος - ανδρολόγος, πρόεδρος του Andrology International, διευθυντής Τμήματος Σεξουαλικής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, περιέγραψε την πορεία του ανθρώπου από τον Homo Sapiens έως τον Homo Deus, δηλαδή τον Άνθρωπο Θεό, που η επιστημονική επανάσταση του 20ου αιώνα του δημιούργησε ελπίδες για έναν βίο ηδονικό και παράταση του χρονικού ορίζοντα του τέλους.

«Το σίγουρο είναι πως ο άνθρωπος πριν μιλήσει, είχε γεννηθεί και για να γεννηθεί έπρεπε να μεσολαβήσει το σεξουαλικό του ένστικτο. Άδολο, αθώο και ανιδιοτελές, που ίσως και να τον τρόμαξε με τις μαγικές του ιδιότητες και την ικανότητα να αντιμετωπίζει τον θάνατο και τη φθορά, γεννώντας ο ίδιος τη ζωή. Είδε τον εαυτό του να γεννά τη ζωή, άρα να γίνεται Θεός στη θέση του Θεού. Από τον σκεπτόμενο άνθρωπο, στον θεϊκό άνθρωπο. Ο Προμηθέας στη θέση του Δία να τιμωρεί πλέον και όχι να τιμωρείται», εξήγησε ο Δρ. Κωνσταντινίδης αιτιολογώντας το κεντρικό θέμα του συνεδρίου.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στο ναρκισσισμό που κρύβει η προσπάθεια του ανθρώπου να γίνει θεός στη θέση του Θεού, είπε ότι «η ανθρωπότητα υπέστη τρία ναρκισσιστικά πλήγματα. Το πρώτο με την ανακάλυψη του Κοπέρνικου για το ηλιακό σύστημα, όπου η γη δεν ήταν το κέντρο του κόσμου, αλλά ένας δορυφόρος του ηλιακού συστήματος. Το δεύτερο η ανακάλυψη του Δαρβίνου για την καταγωγή μας από το ζωικό βασίλειο και όχι από το θεϊκό του Αδάμ και της Εύας και το τρίτο από τη διαπίστωση του Φρόιντ, πως η συνείδησή μας και το ανώτερο πνεύμα μας έχει καταγωγή το ασυνείδητο άρα και το πιο ζωώδες και πρωτόγονο».

Και συμπλήρωσε: «Το τέταρτο πλήγμα το βιώνουμε σήμερα, όπου οι μηχανές, το διαδίκτυο και ο κυβερνοχώρος, με τον όγκο πληροφοριών και γνώσεων, μοιάζουν να δημιουργούν την εντύπωση πως η ανθρώπινη νοημοσύνη δεν είναι επαρκής και χρειάζεται την τεχνητή για να επιβιώσει. Η Google διαθέτει ήδη το 1/3 των επενδύσεών της για την κατασκευή τεχνητής νοημοσύνης, που θα πλουτίζουν τους ανθρώπινους νευρώνες για την επιτάχυνση της έρευνας σε παθήσεις που μαστίζουν την ανθρωπότητα».