Στις σοβαρές ελλείψεις, τόσο στην πρόσβαση των οροθετικών συνανθρώπων μας στα αντιρετροϊκά φάρμακα, όσο και σε αντιδραστήρια για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Οροθετικών «Θετική Φωνή» κ. Μάριος Ατζέμης.

Ο κ.Ατζέμης καθήλωσε το κοινό εξιστορώντας το βίωμά του και περιγράφοντας το στίγμα που κουβαλάνε οι οροθετικοί, ακόμη και στις μέρες μας. Τόνισε την θετική συνεισφορά των κατάλληλων φαρμάκων αλλά και τη σοβαρότητα της σωστής συμμόρφωσης των ασθενών στις θεραπείες. «Σήμερα υπάρχουν ασθενείς που, λαμβάνοντας την θεραπεία τους, δεν ανιχνεύεται πλέον ο ιός στον οργανισμό τους. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει να μην πάρει κάποιος τη θεραπεία του για κάποιες μέρες, γιατί δεν μπορεί να την βρει ή γιατί δεν την λαμβάνει σωστά», είπε χαρακτηριστικά. 

Η κα Κατερίνα Κουτσογιάννη, πρόεδρος των ρευματοπαθών Ηρακλείου Κρήτης, μίλησε για τη σημασία της έγκαιρη διάγνωσης αλλά και της πρόσβασης των ασθενών στον σωστό γιατρό. «Αποτελεί ακόμη μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι μόνο 35 γιατροί ρευματολόγοι υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία για όλη την Ελλάδα. Η ασυνεννοησία και η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων μετατρέπουν αρκετές φορές τους ασθενείς σε συντονιστές των γιατρών».

Στις θεαματικές αλλαγές που έφεραν στη ζωή των ασθενών με ψωρίαση οι βιολογικοί παράγοντες, σε συνδυασμό με την έγκαιρη διάγνωση και την απόλυτη συμμόρφωση στη θεραπεία, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Επιδέρμια», κ. Ρένος Βαμβακούσης. «Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν οι ασθενείς πόσο σημαντικά είναι τα καινοτόμα φάρμακα στη θεραπεία της ψωρίασης. Υπάρχουν ακόμη ασθενείς που ακούν βιολογικά φάρμακα και τα αναζητούν στα καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα…» είπε ο κ. Βαμβακούσης.

Ο αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, στην παρουσίαση του μίλησε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη συμμόρφωση στη θεραπεία οι καρδιολογικοί ασθενείς, λόγω συννοσηρότητας και πολυφαρμακείας.

Στο στρογγυλό τραπέζι, το οποίο ακολούθησε των ομιλιών, συζητήθηκαν σημαντικά θέματα και από άλλους εκπροσώπους των ασθενών .

Η κα Βασιλική Μαράκα, πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με ΣΚΠ-ΠΟΑμΣΚ τόνισε τη σημασία της συμμόρφωσης στην εξέλιξη της πολλαπλής σκλήρυνσης - μιας νόσου που προσβάλλει κυρίως νέους ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας.

Η κα Αγγελική Πρεφτίτση, πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση, αναφερόμενη στην προσωπική της ιστορία, τόνισε πως η δική της περίπτωση μη συμμόρφωσης της έδειξε στην πορεία τα αποτελέσματα. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με κυστική ίνωση, μία πολυπαραγοντική νόσο που απαιτεί συγκεκριμένες θεραπείες καθημερινά, όπως, για παράδειγμα, φυσικοθεραπεία, που μέχρι σήμερα δεν αποζημιώνεται για τους συγκεκριμένους ασθενείς από τον ΕΟΠΥΥ.

Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του κ. Σπύρου Ζορμπά προέδρου της ΕΠΙΟΝΗ και μέλους του Δ.Σ. WFMH & EUFAMI. Ο κύριος Ζορμπάς μίλησε για τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν με τη συμμόρφωση οι ψυχιατρικοί ασθενείς, ενώ υπογράμμισε τον καίριο ρόλο της εκπαίδευσης και της υποστήριξης των φροντιστών.

Πάγια αιτήματα των φροντιστών αποτελούν, μεταξύ άλλων, η αναγνώριση του ρόλου του φροντιστή, τα ευέλικτα ωράρια εργασίας αλλά και το δικαίωμα στην εργασία από το σπίτι, το επίδομα φροντιστή από την Πολιτεία καθώς και επιπλέον 7 ημέρες άδειας τον χρόνο από την εργασία.

Η Ημερίδα οργανώθηκε από το DailyPharmaNews.gr, υπό την Αιγίδα του ΣΦΕΕ, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της ΠΕΦ και της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.