Αναβάθμιση στη θέση του υπουργού Υγείας από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού, επιφύλαξε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Ανδρέα Ξανθό, τοποθετώντας τον Παναγιώτη Κουρουμπλή στο υπουργείο Εσωτερικών.

Τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, αναλαμβάνει ο Παύλος Πολάκης, τ.υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Δύο γιατροί, από όμορους νομούς της Κρήτης (το Ρέθυμνο και τα Χανιά, αντίστοιχα) καλούνται να διαχειριστούν την "καυτή πατάτα" του υπουργείου Υγείας και να πετύχουν κάλυψη του πληθυσμού σε μια περίοδο που οι πιστώσεις διαρκώς μειώνονται.

Ο Ανδρέας Ξανθός γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο. Είναι νοσοκομειακός, εργαστηριακός γιατρός, άνθρωπος χαμηλών τόνων. Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούνιο του 2012. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου. Διετέλεσε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΣΥΝ και μέλος της ΚΠΕ.Συμμετείχε στις Νομαρχιακές εκλογές του 2006 με την Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών και στις βουλευτικές εκλογές του 2009 ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ.Tον Οκτώβριο του 2010 ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης στο νομό Ρεθύμνου με τον συνδιασμό Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Γεώργιο Σταθάκη.

Ο Παύλος Πολάκηςεξελέγη δύο φορές δήμαρχος στα Σφακιάτο απ΄όπου κατάγεται, το 2010 με 62% και το 2014 με 96,5%, ενώ ως γιατρός υπήρξε διευθυντής στην εντατική μονάδα του Πειραικού Θεραπευτηρίου. Η ακτιβιστική του δράση ξεκίνησε το Μάιο του 1999, ως επικεφαλής της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία της Ένωσης Γιατρών Αθήνας - Πειραιά, ενώ συμμετείχε στην προσπάθεια διακοπής της διαδικασίας καταστροφής των χημικών της Συρίας στα βαθιά της Μεσογείου. Υπήρξε μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ και του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ. Όταν εργαζόταν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας έγινε γνωστός για τους συνδικαλιστικούς του αγώνες ενώ διακρίθηκε και για την ανθρωπιστική του δράση και την προσφορά στους πολίτες. Ως δήμαρχος είχε κηρύξει ανεπιθύμητο στα Σφακιά τον π. υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη.