Μπορεί η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα για την ώρα, αλλά ήδη ο ιός έδειξε το σκληρό πρόσωπό του. Από το κρούσμα που απεβίωσε απομονώθηκε o τύπος Α(Η3Ν2)

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχουν καταγραφεί πέντε σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πρόκειται για τέσσερις άνδρες και ένα κοριτσάκι 3 ετών. Τα τέσσερα (80%) από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και το 1 (20%) στον ιό γρίπης τύπου Β.

Δυστυχώς δεν προκαλεί, πλέον, εντύπωση το γεγονός ότι όλοι οι ασθενείς ήταν ανεμβολίαστοι, όπως και ο άτυχος 79χρονος. Φαίνεται ότι για άλλη μια χρονιά οι προειδοποιήσεις για προληπτικό εμβολιασμό - ασπίδα ενάντια στη γρίπη πέφτουν στο κενό... Καλύφθηκε το 40,2% των χρονίως πασχόντων, όταν ο στόχος είναι το 75% του πληθυσμού υψηλού κινδύνου.

Την ίδια ώρα, με δεδομένο ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα αυξάνονται τα κρούσματα της εποχικής γρίπης, επικρατεί προβληματισμός για τις κλίνες στις εντατικές μονάδες των νοσοκομείων της χώρας.

Κατά μέσο όρο, η λίστα αναμονής στο ΕΚΑΒ για κρεβάτι εντατικής θεραπείας αγγίζει σε καθημερινή βάση τους 30 έως 50 ασθενείς. Όμως το φθινόπωρο και τον χειμώνα η λίστα αναμονής φτάνει μέχρι και τους 100 ασθενείς. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τα μέσα Μαρτίου καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά γρίπης, ενώ αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των ασθενών που πρέπει να νοσηλευτούν σε εντατική. Μόνο πέρυσι (περίοδος γρίπης 2016-2017) ο αριθμός των θυμάτων άγγιξε τους 108.

Πριν από λίγες μέρες, εξάλλου, τα ευρήματα νέας μελέτης προκάλεσαν διεθνή ανησυχία, καθώς υποστήριξαν ότι το φετινό εμβόλιο δεν επαρκεί για να προστατέψει από τη γρίπη, εξαιτίας των μεταλλάξεων του ιού.