Στην Ευρώπη ο παγκρεατικός καρκίνος είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος και το 4ο αίτιο θανάτου από καρκίνο.

Ετησίως περίπου 12 άνδρες και 8 γυναίκες στις 100.000 διαγιγνώσκονται με παγκρεατικό καρκίνο στην ΕΕ. Το 2016 διαγνώσθηκαν 62.101 νέες περιπτώσεις στην Ευρώπη, ενώ ο εκτιμώμενος αριθμός των ασθενών που έχασαν ή θα χάσουν τη μάχη με τη νόσο φέτος ανέρχεται σε 87.400.

Ο παγκρεατικός καρκίνος έχει το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από όλους τους καρκίνους, με μόλις το 2-10% όσων διαγιγνώσκονται να επιβιώνει 5 χρόνια μετά τη διάγνωση. Σε μεγάλο ποσοστό αυτό οφείλεται γιατί διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν, ήδη, έχει κάνει μεταστάσεις, καθώς η νόσος μπορεί να περάσει απαρατήρητη για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ δεν υπάρχει μέθοδος έγκαιρης ανίχνευσης σε πρώιμο στάδιο.

Επίσης, παρά την αύξηση εμφάνισης του καρκίνου του παγκρέατος, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου. Όμως η έγκαιρη διάγνωση είναι καταλυτική για την πιο θετική έκβαση της ασθένειας. Οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο και μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική αφαίρεση, έχουν πολύ υψηλότερες πιθανότητες να επιβιώσουν 5 χρόνια και περισσότερα.  

Ελληνικό Μητρώο Ασθενών

Θετικό βήμα για την διαχείριση της νόσου σε ότι αφορά στους Έλληνες ασθενείς θεωρείται το γεγονός ότι η ΕΟΠΕ έχει δημιουργήσει Μητρώο Ασθενών (Registry), στο οποίο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 200 ασθενείς, από τους οποίους το 10% είναι άτομα κάτω των 45 ετών. 

«Η λειτουργία του Μητρώου Ασθενών θέτει τις βάσεις για να μελετήσουμε το προφίλ των πασχόντων, εστιάζοντας σε παράγοντες του τρόπου ζωής, που έχουν συντελέσει με κάποιο τρόπο στην εκδήλωση της νόσου», σύμφωνα με τα όσα είπε στη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Δρ. Ιωάννης Μπουκοβίνας

Οι ειδικοί τόνισαν και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε θεραπευτικό επίπεδο, ειδικά την τελευταία τετραετία, όπου νέα χημειοθεραπευτικά φάρμακα με στοχευμένη δράση στα κύτταρα του στρώματος του παγκρέατος, έχουν καλό προφίλ ασφαλείας. Ενώ η έγκριση μιας δεύτερης γραμμής θεραπείας που εγκρίθηκε πρόσφατα σε ΗΠΑ και Ευρώπη επιδεικνύει ικανοποιητικά αποτελεσματα σε προθεραπευμένους ασθενείς. 

Σε μια συντονισμένη προσπάθεια να ανατραπούν τα αρνητικά ποσοστά μέσα από την καλύτερη ενημέρωση και την έγκαιρη διάγνωση, η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), η Εταιρεία Μελέτης Καρκίνου του Πεπτικού Συστήματος (ΕΜ-ΚΑΠΕΣ), η Ελληνική Εταιρεία Ήπατος-Παγκρέατος-Χοληφόρων (ΕΕΗΠΧ), ο Σύλλογος Καρκινοπαθών - Εθελοντών - Φίλων - Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών και η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου-ΕΛΛ.Ο.Κ. συνεχίζουν να ενώνουν τις δυνάμεις τους, στο πλαίσιο μιας κοινής πρωτοβουλίας ευαισθητοποίησης για τη νόσο στη χώρα μας.

Πρόκειται για μια ελληνική σύμπραξη φορέων, που ξεκίνησε το 2014, με αφορμή τη σύσταση και κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Πολυσυμμετοχικής Πλατφόρμας για τον Καρκίνο του Παγκρέατος (European Multi-Stakeholder Platform on Pancreatic Cancer), που αποτελείται από ειδικούς, ακαδημαϊκούς, ασθενείς, κλινικούς γιατρούς και φορείς χάραξης πολιτικής, οι οποίοι δεσμεύθηκαν στην ευαισθητοποίηση για τον παγκρεατικό καρκίνο, με σκοπό τη βελτίωση της περίθαλψης, της διάγνωσης και της συλλογής δεδομένων, για ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο σε όλη την Ευρώπη.