Τα επεισόδια υπογλυκαιμίας και υπεργλυκαιμίας είναι πηγή άγχους και ανησυχίας για πολλούς πάσχοντες από διαβήτη, αλλά και για τους γιατρούς που τους παρακολουθούν. Και μπορεί να συμβούν ακόμη κι αν ο ασθενής ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες του ειδικού, παίρνοντας όπως πρέπει τη θεραπεία του.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα www.mydiabetes.gr, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν μεταβολές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, όπως η διατροφή, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, καθώς και τα φάρμακα που παίρνει κάποιος, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί... Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, τους οποίους οι ασθενείς μπορεί να μην είναι σε θέση να ελέγξουν πλήρως, όπως, για παράδειγμα, το άγχος ή μια στενοχώρια.

Ειδικότερα:

  • To φαγητό, το άγχος ή κάποια ασθένεια μπορούν να ανεβάσουν τα επίπεδα του σαγχάρου στο αίμα 
  • Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του  σακχάρου στο αίμα
  • Tα φάρμακα και πιο συγκεκριμένα η δόση, ο χρόνος λήψης και οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλα φάρμακα που δεν αφορούν στο διαβήτη, επηρεάζουν τα επίπεδα του σαγχάρου στο αίμα

Στην ιστοσελίδα www.mydiabetes.gr υπάρχει μια λίστα ερωτημάτων, η οποία μπορεί να συμβάλει σε μια εποικοδομητική συζήτηση γιατρού -ασθενή, για θέματα που σχετίζονται με τις αυξομειώσεις των επιπέδων του σακχάρου.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι πάσχοντες δεν πρέπει να νιώθουν ενοχή ή θυμό, εξαιτίας αυτού του γλυκαιμικού... ασανσέρ και τονίζουν ότι μέσα από την κατανόηση αυτών των αυξομειώσεων στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορεί ο ασθενής να ελέγξει πλήρως τη νόσο, που στο τέλος της μέρας είναι το Νο1 ζητούμενο. 

Τα ένοχα συμπτώματα

Η υπεργλυκαιμία μπορεί να προκληθεί από απλά πράγματα, όπως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού με απλούς αμυλούχους υδατάνθρακες (ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, ψωμί κτλ), η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη ή φυσικών χυμών, το χαμηλό επίπεδο καθημερινής άσκησης, η ακατάστατη λήψη των φαρμάκων, κάποια ασθένεια όπως γρίπη ή ουρολοίμωξη, καθώς και το άγχος. Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίζει κάποιος με βεβαιότητα εάν έχει υπεργλυκαιμία, είναι να ελέγξει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα του.

Εάν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενδέχεται να αισθανθεί συμπτώματα υπογλυκαιμίας, στα οποία περιλαμβάνονται τα εξής: άγχος, αδυναμία, σύγχυση, ρίγη, εφίδρωση, αίσθημα κόπωσης και πείνας ή νευρικότητα.

Εάν το άτομο με διαβήτη παρουσιάζει υπογλυκαιμία επιβεβαιωμένη με μέτρηση, θα πρέπει να λάβει υδατάνθρακες ταχείας δράσης, όπως, για παράδειγμα, ένα σακχαρούχο ρόφημα, αναψυκτικό με ζάχαρη (όχι τύπου light) ή φυσικό χυμό, κάποιο γλυκό ή ταμπλέτες γλυκόζης. Στη συνέχεια μπορεί να φάει υδατάνθρακες μακράς δράσης, όπως ένα κομμάτι ψωμί. Μόλις σταθεροποιηθεί το σάκχαρό του, πρέπει να συζητήσει με τον γιατρό του για τις επιπλέον ενέργειες που πρέπει να κάνει.

Πώς αντιμετωπίζεται η υπεργλυκαιμία και η υπογλυκαιμία

Τα σχετικά σταθερά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα κάνουν τη διαφορά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα www.mydiabetes.gr. Όταν  το άτομο με διαβήτη παρουσιάζει μεγάλες  αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα, καλό είναι να συμβουλευτεί τον γιατρό του για:

  • Να τροποποιήσει τη διατροφή του ή τη σωματική του δραστηριότητα, αν χρειάζεται
  • Να προσαρμόσει την φαρμακευτική του αγωγή
  • Να του προσδιορίσει τις δικές του τιμές – στόχους των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα (ανώτερη και κατώτερη) και σε ποια περίπτωση χρειάζεται να επικοινωνεί μαζί του.