Υπέρβαση της τάξης του 20-25% στη φαρμακευτική δαπάνη, δηλαδή αντίστοιχη με την υπέρβαση που είχε καταγραφεί και το 2016, διαπιστώθηκε και για φέτος, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, που συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή.

Μοναδικό θέμα που απασχόλησε την παραπάνω συνεδρίαση ήταν η αντιμετώπιση αυτής της υπέρβασης, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική μείωση του clawback κατά 30%, εξαιτίας της μνημονιακής δέσμευσης της χώρας.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραμέτρων, ήταν τελικά και η αιτία απόσυρσης της τροπολογίας που προέβλεπε την ενοποίηση της φαρμακευτικής δαπάνης εντός και εκτός νοσοκομείων, καθώς η προσπάθεια αυτή, οδηγούσε σε μια αύξηση του clawback τουλάχιστον κατά 30 εκ. ευρώ, επιπλέον.

Η υπέρβαση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στην Επιτροπή από τον ΕΟΠΥΥ, δείχνουν αύξηση της κατανάλωσης των αυστηρά νοσοκομειακών φαρμάκων του ν. 3816 της κατηγορίας 1Α, δηλαδή φάρμακα ακριβά, σοβαρών παθήσεων που χορηγούνται μόνο στα νοσοκομεία κατά τη νοσηλεία του ασθενή. Τα φάρμακα αυτά, με πρόσφατη ρύθμιση, μπορούν επίσης να χορηγούνται και από τις ιδιωτικές κλινικές, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι ο ασθενής παραμένει νοσηλευόμενος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, τα φάρμακα αυτά παρουσιάζουν μια υπέρβαση της τάξης των 70 εκ. ευρώ, ενώ καταμετρήσεις από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας περιορίζουν το υπερβάλλον ποσό περίπου στα 60 εκ. ευρώ.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, η φαρμακευτική βιομηχανία συνολικά, τόσο από την πλευρά του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), όσο και από την πλευρά  της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), επανέλαβε την από κοινού πρότασή της, για ανάγκη αύξησης του πλαφόν της φαρμακευτικής δαπάνης, δεδομένου ότι με τον περιορισμό των περίπου 2,5 δισ. ευρώ συνολικά για νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, οι ασθενείς δεν μπορούν να καλυφθούν επαρκώς. 

Με τη διαπίστωση αυτή, συμφωνεί και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος ήδη στην ομιλία του την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, τόνισε ότι το ποσό είναι πολύ χαμηλό για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού και ότι γίνονται προσπάθειες για αντιμετώπιση αυτής της υπέρβασης φέτος, αλλά και εντονότερες προσπάθειες για αύξηση του διαθέσιμου ποσού από το 2018 και εφεξής.

Σημειώνουμε ότι ως μέτρο για την ελάφρυνση του clawback, ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θ. Τρύφων, είχε προτείνει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής - όταν κλήθηκε να ενημερώσει τους βουλευτές σχετικά - να υπάρξει διαχωρισμός στους κλειστούς προϋπολογισμούς μεταξύ των φαρμάκων που είναι προστατευόμενα από πατέντα ή μη (on patent - off patent).

H εξειδίκευση αυτή τη φορά, από πλευράς και των δύο συνδέσμων, ήταν να υπάρξει μια αύξηση στο πλαφόν της δαπάνης των φαρμάκων της κατηγορίας 1Α, ώστε τουλάχιστον να μην υπάρξει αύξηση του clawback, γεγονός που θα σημάνει εκ νέου υπολογισμό του clawback 1ου εξαμήνου, αλλά και εκ νέου υπολογισμό των προϋπολογισμών όλων των φαρμακευτικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, με δραματικές συνέπειες για τους ισολογισμούς τους τελικά.

Παρότι ακόμη δεν έχει οριστεί το ραντεβού που προανήγγηλε ο υπουργός την περασμένη Πέμπτη από τη Βουλή, μένει ακόμη να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας για το θέμα, προκειμένου ο υπουργός να λάβει την τελική απόφαση για τη διαχείριση του προβλήματος.