Ένα στα εκατό θανατηφόρα καρδιαγγειακά επεισόδια συμβαίνει την ώρα του σεξ, αναφέρεται σε άρθρο της επιστημονικής έκδοσης Journal of the American College of Cardiology.

Οι πιθανότητες να συμβεί στους άνδρες είναι δεκαπλάσια από ό,τι στις γυναίκες και η πιθανότητα επιβίωσης από ένα τέτοιο περιστατικό ανακοπής - ανεξαρτήτως φύλου - είναι πολύ μικρή. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το σεξ ενοχοποιείται για περίπου 300.000 θανάτους τον χρόνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr Sumeet Chugh, του Καρδιολογικού Ινστιτούτου Cedars-Sinai, ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους και στο συνέδριο της American Heart Association στην Καλιφόρνια. Όπως είπαν, μέχρι τώρα ξέραμε ότι το σεξ μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα, αλλά μπορεί, ως φαίνεται, να επιφέρει και καρδιακή ανακοπή.

"H μελέτη μας είναι η πρώτη που αξιολογεί τη σεξουαλική δραστηριότητα ως πιθανή αιτία καρδιακής ανακοπής", είπε ο επικεφαλής ερευνητής χαρακτηριστικά, χωρίς να παραλείψει να τονίσει την τεράστια σημασία που έχει η παροχή άμεσης βοήθειας σε ανάλογες περιπτώσεις.

"Σχεδόν το 90% όσων παθαίνουν ανακοπή εκτός νοσοκομείου πεθαίνουν, συνήθως επειδή δεν έχουν έγκαιρη καρδιοπνευμονική ανάνηψη. Κάθε λεπτό που περνά μετά την ανακοπή, χωρίς τέτοια ανάνηψη, η πιθανότητα επιβίωσης μειώνεται περίπου κατά 10%".

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 4.525 περιστατικά αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής σε ανθρώπους άνω των 18 ετών, σε μια χρονική περίοδο διάρκειας 13 ετών. Όπως διαπιστώθηκε, η πιθανότητα ανακοπής είναι μεγαλύτερη σε έναν άνδρα γύρω στα 60, με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου (ιδίως καρδιακή αρρυθμία), ο οποίος παίρνει φάρμακα γι' αυτήν. Η χρήση αλκοόλ και διεγερτικών ουσιών πριν από το σεξ βρέθηκε ότι αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο.

Στην αιφνίδια καρδιακή ανακοπή η καρδιά σταματά ξαφνικά να χτυπά, κάτι που συνήθως συμβαίνει χωρίς προειδοποίηση, λόγω προβλημάτων στην ηλεκτρική λειτουργία της καρδιάς. Χωρίς άμεση παρέμβαση, η ανακοπή μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.