Περίπου 8-10 χρόνια λιγότερα ζουν όσοι πάσχουν από διαβήτη. Η μεγαλύτερη "ζημιά" γίνεται από το "άραγμα" μπροστά στην οθόνη, που για πολλούς έχει καταλήξει να είναι η μόνη διασκέδαση.

Τα Ελληνόπουλα παραμένουν ψηλά στα ποσοστά υπερβαρότητας και παχυσαρκίας, με λιγότερη φυσική δραστηριότητα. Αυτά είπαν, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη τύπου τα μέλη της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας.

"Απώλεια 5-10% του σωματικού βάρους και μέτρια φυσική δραστηριότητα μειώνουν τον κίνδυνο να εμφανιστεί η ασθένεια κατά 58%", είπαν χαρακτηριστικά.

Ο διαβήτης αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης των ενηλίκων, νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου, μη τραυματικού ακρωτηριασμού, εμφράγματος του μυοκαρδίου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ συνδέεται άμεσα και με την καρδιαγγειακή νόσο, με τους ασθενείς με διαβήτη να παρουσιάζουν τον ίδιο κίνδυνο θνησιμότητας με τους μη διαβητικούς, που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια.

Στην Ευρώπη η δημόσια δαπάνη για τη φροντίδα του ασθενή με διαβήτη προσεγγίζει το 12% ετησίως του συνολικού κόστους υγείας. Ο ρυθμισμένος ασθενής με διαβήτη, χωρίς επιπλοκές και συννοσηρότητες, στοιχίζει περίπου 1000 ευρώ ετησίως.

Ο αρρύθμιστος τουλάχιστον 50% επιπλέον και ο αρρύθμιστος ασθενής με διαβήτη με επιπλοκές και συννοσηρότητες προσεγγίζει το κόστος των 7.500 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης Hercules.

Εξάλλου επιπολασμός του φαρμακευτικά θεραπευόμενου διαβήτη της τάξεως 7% σε άνδρες και σε γυναίκες διαπιστώθηκε από την ανάλυση των δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ, για την περίοδο 01/06/2014 έως 31/05/2015, ενώ στις ηλικίες άνω των 75 ετών καταγράφεται ραγδαία αύξηση, αγγίζοντας το 30,3%.

Αυτή τη στιγμή ο διαβήτης αποτελεί την 4η αιτία θανάτου στην Ευρώπη.