Πρόσθετο "πακέτο"  9  εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και περιφερειακά προγράμματα, 17 ΤΟΜΥ, αλλά και μερίδιο από τα 16,2 εκ. ευρώ που προορίζονται για ανανέωση του εξοπλισμού των νοσοκομείων συνολικά, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αναφερόμενος στις προσπάθειες στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας της περιφέρειας, τόσο στο νοσοκομειακό τομέα, όσο και  στην ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αναλυτικά, για τις δομές ΠΦΥ ολοκληρώθηκαν από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, έργα προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού Κέντρων Υγείας και η κατασκευή του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Δοξάτου Δράμας, συνολικού ύψους 475.000 ευρώ. Επίσης έχουν ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ (ΠΕΠ ΑΜΘ  2014-2020) έργα εκσυγχρονισμού των  ακτινολογικών εργαστηρίων και του λοιπού εξοπλισμού 12 Κέντρων Υγείας της περιοχής συνολικής αξίας 1,73 εκ.  ευρώ. Για τα νοσοκομεία όλης της Περιφέρειας έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ ΑΜΘ έργα προμήθειας νέου εξοπλισμού ύψους 3,2 εκ., έχει δοθεί έγκριση σκοπιμότητας και αναμένεται να ενταχθούν άμεσα έργα  ύψους 4 εκ. και υπάρχουν επίσης πολύ σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όλων των  νοσοκομείων συνολικού ύψους 16,2 εκ. ευρώ τα οποία έχουν εξειδικευθεί  από την Επιτελική δομή ΕΣΠΑ και προχωρούν σύντομα στην  έγκριση σκοπιμότητας από το Υπουργείο Υγείας. 

Τα ποσά αυτά έρχονται να προστεθούν στην υποστήριξη του τοπικού συστήματος υγείας, πέραν της ενίσχυσής του από την εμβληματική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που για την περιοχή περιλαμβάνει την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή, αλλά και την έναρξη λειτουργίας στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης του γραμμικού επιταχυντή, από προηγούμενη δωρεά του ΙΣΝ.

Σε ότι αφορά την ΠΦΥ, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έχουν σχεδιαστεί 17 ΤΟΜΥ και σύμφωνα με την εκτίμηση της 4ης ΥΠΕ μπορούν στο αμέσως επόμενο διάστημα να ξεκινήσει η λειτουργία σε 5 από αυτές (2 στην Κομοτηνή και από 1 σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Καβάλα). 

Ο υπουργός Υγείας, σημείωσε ότι το 1ο βήμα για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ είναι γεγονός , παρά τις «Κασσάνδρες» που προφήτευαν την «κατάρρευση» της πριν καν νομοθετηθεί.
Πρόσθεσε ότι η ΠΦΥ συνεισφέρει στην διασύνδεση του Συστήματος Υγείας με τις τοπικές κοινωνίες, προσεγγίζει τις ευάλωτες και αποκλεισμένες ομάδες του πληθυσμού και «ανιχνεύει» ακάλυπτες ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Με την αναγκαία δικτύωση των υπηρεσιών ΠΦΥ, Ψυχικής Υγείας, αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων και  Κοινωνικής Προστασίας (Κέντρα Κοινότητας, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο Σπίτι), προωθείται η ανάπτυξη  ενός  συνεκτικού και αποδοτικού συστήματος πρόληψης της νόσου, προαγωγής της υγείας  και κυρίως,  ολοκληρωμένης  υγειονομικής και κοινωνικής  φροντίδας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της ολοκληρωμένης φροντίδας είναι: 
1. Η ελεύθερη πρόσβαση και η έγκαιρη φροντίδα πρώτης επαφής 
2. Η συνεχής και όχι αποσπασματική φροντίδα που παρέχεται ανεξαρτήτως της ύπαρξης ασθένειας 
3. Η συντονισμένη φροντίδα για την παροχή κατάλληλων και ευρέως φάσματος υπηρεσιών για το σύνολο των αναγκών υγείας 
4.  Η φροντίδα με επίκεντρο την οικογένεια 
5. Η προσανατολισμένη στην κοινότητα φροντίδα .
 Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι στη φιλοσοφία του νέου μοντέλου οργάνωσης της ΠΦΥ, διασφαλίζουν ισότιμη, τεκμηριωμένη και ποιοτική φροντίδα υγείας και περιορίζουν δραστικά την προκλητή ζήτηση, τη σπατάλη πόρων και την περιττή κατανάλωση φαρμάκων, εξετάσεων και ιατρικών πράξεων. 

Η αντιπολίτευση
Στην ομιλία του, ο κ. Ξανθός απάντησε στον αντίλογο της ΝΔ για τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, λέγοντας:
" Είναι πολύ ενδεικτική η κριτική που ασκείται από την αξιωματική αντιπολίτευση στο σχέδιο της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης στο προσυνέδριο στα Γιάννενα χαρακτήρισε τις ΤΟΜΥ ως «φαραωνικού, σοβιετικού τύπου δομές»! Δεν τον ενημέρωσαν οι σύμβουλοι του ότι πρόκειται για μικρά Πολυϊατρεία (εμβαδού το πολύ 150 τμ2 ) χωρίς ειδικό εξοπλισμό και με ελάχιστο λειτουργικό κόστος, τα οποία στην πλειοψηφία τους θα στεγαστούν σε δημόσια κτίρια; 

Εκτός εάν η ενόχληση προέρχεται από το γεγονός ότι η αλλαγή στην ΠΦΥ έχει ως σημείο αναφοράς την περίφημη Διακήρυξη της Άλμα Άτα (πρωτεύουσα του Καζακστάν της πρώην ΕΣΣΔ) και της στρατηγικής του ΠΟΥ  «Υγεία για όλους».  Και ότι με βάση τη  Διακήρυξη αυτή, οι ανισότητες στην Υγεία θεωρούνται ως κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά απαράδεκτες.  

Είναι  γνωστό  βέβαια ότι ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί οικονομική και κοινωνική νομοτέλεια τις ανισότητες  και την ισότητα μη συμβατή με την ανθρώπινη φύση. Γι’ αυτό και προτάσσει τον ανταγωνισμό μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που όλοι ξέρουμε ότι  ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης αποβαίνει εις βάρος του πρώτου και οδηγεί σε διεύρυνση των ανισοτήτων στην Υγεία. 

Σύμφωνα με το «νόμο της αντίστροφης φροντίδας» του Julian Hart η αγορά ευνοεί την ανάπτυξη υπηρεσιών εκεί που υπάρχει προσδοκία υψηλών εισοδημάτων για τους γιατρούς  και αυτό με τη σειρά του οδηγεί στην παροχή επαρκούς φροντίδας  σε αυτούς που την έχουν λιγότερο ανάγκη. Ενώ οι ηλικιωμένοι, οι χρονίως πάσχοντες, τα χαμηλά στην κοινωνική ιεραρχία στρώματα του πληθυσμού και όσοι δεν έχουν οικογενειακή και  κοινωνική υποστήριξη, δηλαδή οι πιο ευάλωτοι, συνήθως για λόγους  οικονομικής αδυναμίας, δεν έχουν την κατάλληλη φροντίδα.  

Επίσης, σύμφωνα με μελέτη του ΠΟΥ μια μείωση 1% της ανισότητας στην Υγεία συμβάλλει κατά 0,15% στην αύξηση του ΑΕΠ
Η πολιτική λοιπόν της καθολικότητας και της ισότητας στην Υγεία  που ακολουθεί η κυβέρνηση, με κορυφαίο «δείγμα γραφής» το νόμο 4368/2016 για τους ανασφάλιστους, πέρα από την προφανή θετική συνεισφορά της στα υγειονομικά standards της χώρας και στην κοινωνική συνοχή και αξιοπρέπεια, έχει και αναπτυξιακή διάσταση.  

Και επειδή η ΠΦΥ είναι πρωτίστως ένα πρόταγμα ισότητας, έχει ανάγκη από πολιτικά σχέδια, πολιτικές δυνάμεις και πολιτικές ηγεσίες που έχουν στις ιδεολογικές τους «αποσκευές» και στο αξιακό τους πρότυπο την ιδέα της ισότητας των ανθρώπων και της κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι της αγοράς και του ανταγωνισμού".