Οπότε, κάθε φορά που μια γυναίκα πιέζεται πολύ, αγχώνεται, στενοχωριέται, χωρίζει, πενθεί, απολύεται κοκ, καταναλώνει περισσότερο φαγητό και "ξεσπάει" στα "απαγορευμένα" τρόφιμα, ποτά, γλυκά. Αποτέλεσμα; Η ζυγαριά τραβάει την ανηφόρα και η γυναίκα καταλήγει υπέρβαρη ή παχύσαρκη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ιατρικής Μισέλ Άλμπερτ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε αμερικανικό καρδιολογικό συνέδριο, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 22.000 γυναίκες μέσης και τρίτης ηλικίας, από τις οποίες περίπου το ένα τέταρτο (23%) ήταν παχύσαρκο, είχε, δηλαδή, δείκτη μάζας σώματος άνω του 30.

Διαπιστώθηκε ότι όσες γυναίκες είχαν περάσει κάποιο τραυματικό συμβάν (όπως θάνατο παιδιού, βίαιη σωματική επίθεση κ.ά.) ή στρεσογόνα γεγονότα (π.χ. παρατεταμένη ανεργία), ήταν κατά μέσο όρο 11% πιθανότερο να είναι παχύσαρκες.

Όσο πιο βεβαρημένο με τραυματικά και στρεσογόνα περιστατικά ήταν το παρελθόν μιας γυναίκας κατά την τελευταία πενταετία, τόσο πιθανότερο ήταν να είναι παχύσαρκη. Έτσι, γυναίκες με τέσσερα ή περισσότερα τέτοια περιστατικά, είχαν 36% μεγαλύτερη πιθανότητα παχυσαρκίας, σε σχέση με όσες δεν είχαν καμία τραυματική εμπειρία.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το ψυχολογικό στρες, με τη μορφή αρνητικών και τραυματικών συμβάντων στη ζωή, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την αύξηση του βάρους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το θέμα είναι πώς μπορεί μια γυναίκα που είναι ευαίσθητη και κατ' επέκταση επιρρεπής στη συναισθηματική υπερφαγία, να μπει σε πρόγραμμα απώλειας βάρους. Οι ειδικοί λένε, πάντως, ότι, παρόλο που πρόκειται για δύσκολη "εξίσωση", υπάρχει τρόπος αυτές οι γυναίκες να χάσουν τα παραπανίσια κιλά.