Μετά από χρόνια ερευνών στο εργαστήριο, Γάλλοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι είναι αυτοί οι πρώτοι στον κόσμο που έφτιαξαν σπέρμα στο εργαστήριο, ανάλογο με εκείνο των ανθρώπων και, μάλιστα, παρουσίασαν και την πατέντα, που περιγράφει την τεχνική που ακολούθησαν. Η πατέντα δημιουργίας του ανθρώπινου σπέρματος αναμένεται να εξυπηρετήσει ιατρικούς σκοπούς και συγκεκριμένα τη φύλαξη σπέρματος εφήβων ογκολογικών ασθενών.

Ο Philippe Durand και η Marie-Hélène Perrard, από την εταιρία βιοτεχνολογίας Kallistem στη Λυών, υποστηρίζουν ότι με τη μέθοδό τους προκαλούν την παραγωγή ώριμων σπερματικών κυττάρων, σε σπερματικά σωληνάρια, που έχουν πάρει από ανθρώπους, ποντίκια ή μαϊμούδες. Το 2011 Ιάπωνες είχαν, επίσης, ανακοινώσει τη δημιουργία σπέρματος από ποντίκια. Οι Γάλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ύστερα από έρευνες 20 ετών, μπορούν να μετατρέψουν τα προγονικά κύτταρα, που βρίσκονται μέσα στα σπερματικά σωληνάρια, σε ώριμο σπέρμα. Αν αυτό ισχύει, πρόκειται για την πρώτη μέθοδο που ολοκληρώνει τα τελευταία βήματα της δημιουργίας ανθρώπινου σπέρματος. 

Σκοπός τους είναι να παγώσουν ιστό, που παράγει σπέρμα από αγόρια στην προεφηβεία, που χρειάζονται θεραπεία για τον καρκίνο, ώστε να μπορούν να κάνουν παιδιά αργότερα, καθώς η ακτινοβολία  και η χημειοθεραπεία καταστρέφουν το σπέρμαΗ ομάδα ευελπιστεί να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές το 2017, εφόσον πάρει άδεια να χρησιμοποιήσει εργαστηριακό σπέρμα για τη γονιμοποίηση ανθρώπινων ωαρίων.