Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς, όπως ονομάζεται, επηρεάζει τουλάχιστον 3.000 άτομα στη Μεγάλη Βρετανία και προκαλείται συνήθως από τραυματικά γεγονότα της ζωής, όπως είναι, για παράδειγμα, το πένθος ή ένας χωρισμός.

Όταν συμβαίνει, ο καρδιακός μυς εξασθενεί σε σημείο που δεν μπορεί, πλέον, να λειτουργήσει τόσο αποτελεσματικά. Ενώ προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι βλάβες που προκαλούνται είναι προσωρινές, οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι μόνιμα, όπως όταν συμβαίνει μια καρδιακή προσβολή.

Στη μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF), η ομάδα των γιατρών εξέτασε 37 ασθενείς με καρδιομυοπάθεια Takostubo - όπως λέγεται αλλιώς το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς - για μια μέση περίοδο δύο ετών, χρησιμοποιώντας υπερηχογραφήματα και μαγνητικές τομογραφίες.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο καρδιολογίας που έγινε στην Καλιφόρνια και στη συνέχεια δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς.

Όπως διαπιστώθηκε, οι πάσχοντες είχαν υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες στον μυϊκό ιστό της καρδιάς, που είχε μειωμένη ελαστικότητα, η οποία με τη σειρά της εμπόδιζε τις πλήρεις συσπάσεις με κάθε καρδιακό παλμό.