Στις μέρες μας είναι πολύ συνηθισμένο ασθενείς να λαμβάνουν γραπτά μηνύματα (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο, ως τακτικές υπενθυμίσεις για να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα.  Κι αυτό είναι κάτι, που, όπως έδειξε έρευνα Αυστραλών, κάνει καλό στην υγεία. Λαμβάνουν sms για το πώς να τρώνε σωστά, για να γυμνάζονται περισσότερο και να καπνίζουν λιγότερο κι έτσι οι αλλαγές στην καθημερινότητα απομακρύνουν τους κινδύνους καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
 
Η ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMAΟι ερευνητές έστελναν τέσσερα sms την εβδομάδα σε περίπου 350 άτομα με καρδιακή νόσο, ως συμπληρωματική βοήθεια με υπενθυμίσεις που ενθάρρυναν πιο υγιεινές καθημερινές συνήθειες. Μια άλλη ομάδα 350 ασθενών ακολούθησε την παραδοσιακή θεραπεία παρακολούθησης και φροντίδας από τους προσωπικούς τους γιατρούς, χωρίς να λαμβάνει τέτοιου τύπου sms.
 
Μετά από έξι μήνες οι ασθενείς που πήραν τα sms είχαν, εν γένει, μεγαλύτερη επιτυχία στη μείωση του σωματικούς τους βάρους, της αρτηριακής τους πίεσης, της χοληστερόλης τους και του αριθμού των τσιγάρων που κάπνιζαν, σε σύγκριση με εκείνους που δεν λάμβαναν τα sms.
 
Πολλές μελέτες στο παρελθόν είχαν εξετάσει τη χρήση των sms για να βοηθήσουν ασθενείς να συμμορφώνονται με τις συνιστώμενες θεραπείες ή αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, αλλά δεν είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία. Όμως οι Αυστραλοί ερευνητές από το Ινστιτούτο George του τμήματος Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, κατάφεραν να βρουν ένα πρόγραμμα αποστολής sms, που έχει καλά αποτελέσματα. Για την ομάδα που λάμβανε τα sms, οι ερευνητές τα έστελναν σε τυχαίες ημέρες της εβδομάδας και σε διάφορες χρονικές στιγμές. Τα sms ήταν πολύ περιληπτικά, με λίγες λέξεις και “προσωποποιημένα” με το όνομα του κάθε παραλήπτη, μαζί με συμβουλές σχετικά με προτεινόμενες αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι οποίες ήταν, επίσης, προσαρμοσμένες στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς (π.χ. ωράριο εργασίας, τόπος διαμονής, οικογενειακή κατάσταση, ηλικία κ.τ.λ.).