Το ετήσιο συνέδριο της διαδικτυακής πλατφόρμας ασθενών με ρευματικές παθήσεις AGORA για το 2015 διοργανώνει ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης, ως μέλος του ΔΣ και ιδρυτικό μέλος της πλατφόρμας από το 2008.

Το συνέδριο με τίτλο «Patients’ Rights to Better Health Care: Highlighting the different approaches for treating RMDs» («Τα δικαιώματα των ασθενών για καλύτερη περίθαλψη: υπογραμμίζοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις στην θεραπεία των ρευματικών νοσημάτων») θα πραγματοποιηθεί στις 24-27 Σεπτεμβρίου 2015 στο Ηράκλειο. Το συνέδριο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς συμμετέχουν Σύλλογοι ασθενών της νοτίου Ευρώπης, που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και ανάλογες προκλήσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της συνεχιζόμενης ύφεσης. 

Η εναρκτήρια τελετή θα γίνει την Πέμπτη 24-09-2015 στις 19.30 στην συνεδριακή αίθουσα PLAZA του ξενοδοχείου GALAXY (Λ. Δημοκρατίας 75, Ηράκλειο). Θα δοθεί συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 25/09/2015 στις 12.00 στην ίδια αίθουσα του ξενοδοχείου GALAXY. Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκινούν την Παρασκευή 24/09/2015 και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα του Σαββάτου 25/09/2015. 

Η AGORA (http://www.agora-platform.eu) είναι μια πλατφόρμα των οργανώσεων ασθενών με ρευματικά νοσήματα στην Νότια Ευρώπη, που ξεκίνησε την δράση της το 2008 με την συμμετοχή της Βουλγαρίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κροατίας, Κύπρου, Μάλτας, Μαυροβουνίου, ΠΓΔΜ, Ρουμανίας, Σερβίας και φυσικά της Ελλάδας. Σκοποί της πλατφόρμας είναι η ευαισθητοποίηση  σχετικά με τον αντίκτυπο των ρευματικών και μυοσκελετικών παθήσεων στην καθημερινή ζωή, η υποστήριξη των αναγκών των ασθενών με ρευματικά νοσήματα,  η ενδυνάμωση (σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο) της φωνής των οργανώσεών τους, η υποστήριξη και εκπαίδευσή τους ώστε να ζουν ανεξάρτητοι και να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνική ζωή. Η ανάπτυξη επίσης ενός συνόλου προτύπων φροντίδας με στόχο  την έγκαιρη διάγνωση, την πρόσβαση σε εξειδικευμένη περίθαλψη και αποτελεσματική θεραπεία, αλλά και την διεκδίκηση υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας σε συνεργασία με τους φορείς χάραξης πολιτικής, τους επαγγελματίες υγείας και όλους τους εμπλεκόμενους.