Οπότε τα "κοσμητικά" επίθετα, που κάποιοι άνδρες χρησιμοποιούν για να μιλήσουν για τις γυναίκες οδηγούς, μάλλον είναι ανεδαφικά. 

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κάθε χρόνο θυσιάζονται στον Μολώχ της ασφάλτου σε όλο τον κόσμο. Το κινητό και το ραδιόφωνο είναι οι μεγαλύτεροι "μπελάδες" μέσα στο αυτοκίνητο, καθώς ενοχοποιούνται για το 12% των τροχαίων ατυχημάτων. Και, όπως φαίνεται, μάλλον "παρασύρουν" περισσότερο τους άνδρες οδηγούς, που οδηγούν πιο νευρικά και είναι πιο αφηρημένοι...

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ole Johansson, από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Transport Economics, μελέτησαν 617 ενήλικες και 1100 εφήβους οδηγούς και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες, αν και έχουν κακή φήμη για τις οδηγητικές τους ικανότητες, αποδεικνύονται πολύ πιο προσεκτικές, ειδικά οι μεγαλύτερες σε ηλικία, οι οποίες έχουν κυριολεκτικά "τα μάτια τους δεκατέσσερα".

Πιο επιρρεπείς στην αφηρημάδα - άρα και σε κίνδυνο ατυχήματος - είναι οι νεαροί, οι εξωστρεφείς ή οι νευρωτικοί άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας και όσοι περνάνε πολλές ώρες στο τιμόνι, συνήθως λόγω δουλειάς. 

Η νέα μελέτη δείχνει ότι μόλις δύο λεπτά να αφαιρεθεί κάποιος είναι αρκετά για να προκληθεί ατύχημα και, βέβαια, πολύ πιο επικίνδυνες είναι οι μοτοσικλέτες από τα ΙΧ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι η απρόσεκτη οδήγηση είναι κοινωνικά αποδεκτή ή σε μεγάλο βαθμό πέρα και πάνω από τον έλεγχό τους, είναι πιο πιθανό να είναι ατζαμήδες οδηγοί

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό ψυχολογίας Frontiers in Psychology.