Είναι, πλέον, πασίγνωστη η ζημιά που κάνει στις αρτηρίες και όχι μόνο το κάπνισμα, το πολύ αλκοόλ και η παχυσαρκία. Ειδικά στην Ευρώπη η κατάσταση έχει "ξεφύγει" και, σύμφωνα με τους ειδικούς, απειλείται η πρόοδος που έχει συντελεστεί  στη μείωση της πρόωρης θνησιμότητας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επικαλούμενος έκθεσή του για την υγεία στην Ευρώπη, αναφέρει ότι τα επίπεδα πρόωρης θνησιμότητας, που οφείλονται σε μη μεταδιδόμενα νοσήματα - μεταξύ των οποίων οι διάφορες μορφές καρκίνου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης ή τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα - σημειώνουν ταχεία μείωση, αλλά τα επίπεδα της κατανάλωσης αλκοόλ, του καπνίσματος και τα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων συνεχίζουν να είναι ανησυχητικά (...) και "μπορεί να απειλήσουν τις προόδους αυτές".

περιοχή της Ευρώπης καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο όσον αφορά στην κατανάλωση οινοπνευματωδών και στο κάπνισμα και, όσον αφορά στα ποσοστά των υπέρβαρων και των παχύσαρκων, κατατάσσεται ακριβώς μετά την περιοχή της Αμερικής" υπογραμμίζουν οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ.

Το 59% του πληθυσμού είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, το 30% του πληθυσμού καπνίζει και σύμφωνα με στοιχεία από το 2010, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών ανέρχεται κατά μέσον όρο στην Ευρώπη σε 11 λίτρα καθαρού αλκοόλ ετησίως κατά άτομο.

"Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, το οποίο αποτελεί μια πολύ καλή είδηση, αλλά δεν θα πρέπει να αφήσουμε τον στόχο μας από τα μάτια μας, οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα όσον αφορά στους παράγοντες κινδύνου, αν θέλουμε πραγματικά να επιτύχουμε τους στόχους μας το 2020, δηλαδή μια μείωση της πρόωρης θνησιμότητας κατά 1,5% ετησίως ως το 2020" είπε η Κλόντια Στάιν, διευθύντρια ερευνών στο ευρωπαϊκό γραφείο του ΠΟΥ. "Τα ποσοστά του καπνίσματος μειώνονται παντού - πέραν σπάνιων εξαιρέσεων - αλλά της παχυσαρκίας αυξάνονται. Δεν θέλουμε να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά του αλκοόλ και να χάσουμε αυτόν κατά της παχυσαρκίας, θα μπορούσαμε απλώς να σβήσουμε τις προόδους που αναφέρονται σε αυτήν την έκθεση".

Σύμφωνα με την Στάιν, αν τα ποσοστά αυτά δεν μειωθούν, κινδυνεύουμε να θέσουμε σε κίνδυνο τις προόδους που έχουν επιτευχθεί όσον αφορά στο προσδόκιμο ζωής, το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι η επόμενη γενιά μπορεί να ζήσει λιγότερο απ'ό,τι εμείς. Στην ίδια έκθεση ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες όσον αφορά στο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση και στην παιδική θνησιμότητα έχουν μειωθεί μεταξύ των χωρών της περιοχής, αλλά παραμένουν σε "απαράδεκτα υψηλά" επίπεδα.

Σύμφωνα με στοιχεία από το 2010, τα οποία αναφέρονται στην έκθεση, η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής είναι 11 χρόνια μεταξύ της πρώτης θέσης και της τελευταίας στην κατάταξη.