Πρωτοποριακό πρόγραμμα για παροχή ιατρικής βοήθειας σε παιδιά προσφύγων ανακοίνωσε το Ίδρυμα "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη" σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, με τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία". Το πρόγραμμα ονομάζεται "we care" (εμείς νοιαζόμαστε) και θα παρέχει δωρεάν εξετάσεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προληπτικό έλεγχο και εμβολιασμό για παιδιά από μηνών έως 16 ετών. Μετά την εξέταση θα δίνεται σε κάθε παιδί προσωρινό βιβλιάριο υγείας στα ελληνικά και στα αγγλικά, το οποίο θα χρησιμοποιούν σε περίπτωση ανάγκης για νοσηλεία, την οποία θα αναλαμβάνει το νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία".

Η αρχή θα γίνει τον Οκτώβριο από την Αττική, με προτεραιότητα στις περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα και θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Παράλληλα έχει προβλεφθεί να παρέχονται στους πρόσφυγες είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, φάρμακα και άλλα. 

Συγκινημένη η πρέσβης Καλής Θελήσεως της Unesco κ. Μαριάννα .Β.Βαρδινογιάννη είπε ότι η αναγκαιότητα γι αυτή την παρέμβαση είναι μεγάλη, καθώς μόνο το 2015 πέρασαν στη χώρα μας 205.000 πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. "Οι εικόνες των ταλαιπωρημένων οικογενειών, των γονέων που χωρίστηκαν από τα παιδιά τους, δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο. Είναι χρέος όλων μας να αποδείξουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό αυτών των ανθρώπων".

Το πρόγραμμα "we care" έχει αγκαλιάσει η Unesco, ως πρότυπο πρόγραμμα συνεργασίας ΜΚΟ με δήμους για επείγουσα βοήθεια σε πρόσφυγες.