Σύμφωνα με βρετανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Adolescent Health, οι έφηβοι ξεφεύγουν από τις "κλασσικές" σεξουαλικές πράξεις, κάτι που άρχισε να φαίνεται ήδη από τη δεκαετία του '90.

Πάνω από ένας στους δέκα εφήβους δήλωσε ότι έχει δοκιμάσει πρωκτικό σεξ μέχρι την ηλικία των 18 ετών, ενώ το ίδιο είχαν πράξει τρεις στους δέκα μέχρι την ηλικία των 22 έως 24 ετών.

Ο αριθμός των ατόμων ηλικίας από 16 έως 24 ετών, που απομακρύνθηκε από την "παραδοσιακή" σεξουαλική επαφή διπλασιάστηκε, ενώ οι ειδικοί ισχυρίστηκαν ότι η εύκολη πρόσβαση στην πορνογραφία στο Διαδίκτυο ήταν εν μέρει πίσω από αυτή την άνοδο.

Το κολπικό και το στοματικό σεξ εξακολουθούν να είναι, πάντως, οι συχνότερες ερωτικές πρακτικές μεταξύ των νεαρών ανδρών και γυναίκων. Επιπλέον η ηλικία, κατά την οποία οι έφηβοι αρχίζουν να έχουν ερωτικές επαφές, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει, παραμένοντας κατά μέσο όρο στα 16 έτη, όταν την περίοδο 1990-1996 ήταν τα 14 έτη. Τη δεκαετία του '50 ήταν τα 19 για τους άνδρες και τα 20 για τις γυναίκες.

Οι ερευνητές από το Τμήμα Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM) και από το University College London μελέτησαν τις μεταβολές στις σεξοαυλικές προτιμήσεις και πρακτιές των νέων από το 1990 μέχρι σήμερα.

"Σε μια εποχή που αλλάζουν οι σχέσεις και η εκπαίδευση γύρω από το σεξ, η συμπόρευση με τις τρέχουσες τάσεις στις σεξουαλικές πρακτικές είναι ζωτικής σημασίας, ώστε τα προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης να είναι προσαρμοσμένα στις πραγματικές εμπειρίες των νέω", υπογράμμισε η Dr Ruth Lewis, η οποία συντόνισε τη μελέτη όσο βρισκόταν στο LSHTM.

"Με το να ρίχνουμε φως στο πώς κάνουν σεξ οι νέοι άνθρωποι, η μελέτη μας τονίζει την ανάγκη για επακριβή εκπαίδευση πάνω στις σεξουαλικές σχέσεις, η οποία να παρέχει ευκαιρίες για συζήτηση περί συγκατάθεσης και ασφάλειας, σε ένα εύρος σεξουαλικών πρακτικών".

Η καθηγήτρια σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας από το LSHTM, Kaye Wellings, δήλωσε σχετικά: "Οι αλλαγές που παρατηρούμε στις ερωτικές πρακτικές είναι συνεπείς με την διεύρυνση άλλων πτυχών των σεξουαλικών εμπειριών των νέων ανθρώπων και ίσως δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσουν, δεδομένου του γρήγορου ρυθμού που αλλάζουν οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και του αυξανόμενου αριθμού των επιρροών στην σεξουαλική συμπεριφορά".