Η πολλή τηλεόραση έχει συσχετισθεί από προηγούμενες μελέτες με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι ανάλογος κίνδυνος υπάρχει για τη δημιουργία θρόμβων στις φλέβες των χεριών, των ποδιών, της λεκάνης και των πνευμόνων, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη για τη ζωή φλεβική θρομβοεμβολή. Κι όλα αυτά, ακόμη κι αν το άτομο ασκείται σε καθημερινή βάση.

"Η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης από μόνη της δεν είναι κακή, αλλά επειδή τείνουμε να καταναλώνουμε σνακ και να μένουμε ακίνητοι για πολύ ώρα, έχει σχετιστεί με την πιθανότητα εκδήλωσης καρδιακής νόσου", εξήγησε η Μαίρη Κούσμαν, καθηγήτρια ιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής Lamer του Πανεπιστημίου του Βερμόντ και συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 15.158 ανθρώπους, ηλικίας από 45 έως 64 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής για πρώτη φορά είναι κατά μέσο όρο 1,7 φορές μεγαλύτερος για όσους παρακολουθούν τηλεόραση πολύ συχνά, σε σχέση με όσους βλέπουν σπάνια ή ποτέ. Ο κίνδυνος φαίνεται να αυξάνεται ανάλογα με τις ώρες μπροστά από την τηλεόραση. Κι ενώ η παχυσαρκία είναι συχνότερη στα άτομα που βλέπουν περισσότερη τηλεόραση, στο δείγμα μόνο το 25% του αυξημένου κινδύνου αποδόθηκε στην παχυσαρκία. 

Η φλεβική θρόμβωση είναι η τρίτη συχνότερη καρδιαγγειακή διάγνωση, μετά τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά. Αν και είναι πιο συνηθισμένη σε άτομα άνω των 60 ετών, μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία. Ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβου σε φλέβα του αίματος μπορεί να μειωθεί, εκτός από τον περιορισμό της τηλεόρασης, με τη σωματική άσκηση και με τη διατήρηση ενός, κατά το δυνατόν, φυσιολογικού βάρους.

Στην ίδια έρευνα διαπιστώθηκε, επίσης, ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης φλεβικής θρομβοεμβολής ήταν για πρώτη φορά 1,8 φορές υψηλότερος για τους συμμετέχοντες που πληρούσαν τις συστάσεις για τη σωματική δραστηριότητα και ανέφεραν ότι έβλεπαν τηλεόραση πολύ συχνά, συγκριτικά με εκείνου που έβλεπαν σπάνια ή ποτέ.