Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα νοσοκομεία, καθώς στην Αττική γιατροί και εργαζόμενοι πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι, ενώ στην περιφέρεια, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.

Την κινητοποίηση αποφάσισε η ΟΕΝΓΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τους επικουρικούς γιατρούς και η ΠΟΕΔΗΝ για το θέμα των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Οι δύο Ομοσπονδίες προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι.

Ανακοίνωση για στήριξη της απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών εξέδωσαν η ΕΙΝΑΠ, ο ΠΙΣ και ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, διεκδικώντας την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των επικουρικών γιατρών και τη μη απόλυσή τους.

Το πρόβλημα προέκυψε από την αθεώρητη επιστροφή ενταλμάτων πληρωμής επικουρικών γιατρών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με αποτέλεσμα τουλάχιστον οι μισοί οι επικουρικοί γιατροί από τους 2.100, να παραμένουν απλήρωτοι από τον Οκτώβριο.

Ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι τα Νοσοκομεία της χώρας στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό  στην εργασία των επικουρικών ιατρών και η απομάκρυνσή τους θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία τους. Η μόνιμη λύση είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη εργασιακά και επιστημονικά δικαιώματα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών υπογράμμισε ότι δεν είναι ανεκτή η απλήρωτη εργασία νέων ιατρών που στηρίζουν ενεργά τη λειτουργία των Νοσοκομείων.

Επικουρικοί εργαζόμενοι

Αντίστοιχα, η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού. Όπως εξηγεί με σχετική ανακοίνωση, η θητεία του Επικουρικού Προσωπικού στο ΕΣΥ την Πρόνοια, ανανεώθηκε έως 31-12/2018. Εντούτοις, Επίτροποι και τμήματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου επιστρέφουν αθεώρητα εντάλματα πληρωμής, θεωρώντας παράνομη την ανανέωση των συμβάσεων πέραν του 24μήνου

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει ζητήσει τη μονιμοποίηση του υπηρετούντος Επικουρικού Προσωπικού και την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. 
Τέλος Φλεβάρη λήγουν οι συμβάσεις του Προσωπικού που υπηρετούν στα Νοσοκομεία με κοινοτικά κονδύλια. Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί την ανανέωση των Συμβάσεων, καθώς εάν απολυθούν, η κατάσταση στα Νοσοκομεία θα γίνει ανεξέλεγκτη λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού.  

Το ίδιο πρόβλημα με το Επικουρικό Προσωπικό έχουν και οι πρώην εργολαβικοί εργαζόμενοι.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο στο 24μηνο απασχόλησης αθροίζει και τον χρόνο που υπηρετούν με συμβάσεις έργου. Ως εκ τούτου, οι πρώην εργολαβικοί εργαζόμενοι που οι συμβάσεις έργου μετατράπηκαν σε συμβάσεις εργασίας, θα έχουν τα ίδια προβλήματα. Δεν θα εγκρίνεται η μισθοδοσία τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο όταν ξεπεράσουν το 24μηνο. Δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν στο Ελεγκτικό Συνέδριο τον νόμο που προβλέπει ότι στο 24μηνο απασχόλησης δεν αθροίζεται ο  χρόνος υπηρεσίας με σύμβαση έργου.