"Η κοινωνία μας έδωσε την ευκαιρία για "restart", επανεκκίνηση, με πιο σταθερό δημοσιονομικό περιβάλλον. Η εντολή αυτή εμπεριέχει μεγάλη δόση σκεπτικισμού, απαίτησης και κριτικής.

Το σύστημα υγείας κλυδωνίζεται και βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο να υποστεί blackout".

Με τα λόγια αυτά, ο νέος υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, παρέλαβε τα καθήκοντά του από τον υπηρεσιακό υπουργό Θάνο Δημόπουλο στην τελετή παραλαβής - παράδοσης στο υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Ξανθός, σημείωσε πως ο τομέας υγείας είναι προνομιακός χώρας, καθώς η ενίσχυσή του, μπορεί να δώσει αίσθηση αντισταθμίσματος και ανακατανομής των βαρών υπέρ των κοινωνικών στρωμάτων.

Ο απερχόμενος υπουργός Θάνος Δημόπουλος στο χαιρετισμό του, έκανε ένα μικρό απολογισμό, αναφερόμενος στις δράσεις για τους πρόσφυγες, την έμφαση στη χρηματοδότηση των εμπλεκομένων φορέων και την προσπάθεια κάλυψης των αναγκών του υπουργείου από τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ξεκίνησε, λέγοντας πως "δεν υπάρχει δικαιολογία, ο λαός μας έδωσε ξανά την εμπιστοσύνη του, με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χωρίς τη στήριξη των κομμάτων της διαπλοκής, στο καθεστώς που δημιουργεί η νέα συμφωνία". Σημείωσε ότι η εντολή στην κυβέρνηση είναι να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος, "να τσακίσει τη ραχοκοκαλιά της διαπλοκής",  να προωθήσει τα νομοσχέδια κατά τη διαφθοράς για τον καπνό, τις δημόσιες συμβάσεις , τα ΜΜΕ για το αίσθημα δικαίωσης του λαού, να προωθήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας γιατί χάνουμε από τη μετανάστευση την πιο μορφωμένη γενιά μετά τον πόλεμο και να ανασυγκροτήσει το κοινωνικό κράτος μέσω της δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης.

Για την υγεία είπε ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες καθυστέρησης, το σύστημα υγείας χρειάζεται προσωπικό, και υποσχέθηκε νέο θεσμικό πλαίσιο σε επίπεδο υπουργικών αποφάσεων για προσλήψεις με ταχείες διαδικασίες υπό έλεγχο.

Δήλωσε πως το φακελάκι είναι μόνο το 10% της διαφθοράς στο σύστημα υγείας και το υπόλοιπο αφορά τα φάρμακα, υλικά και αντιδραστήρια και πως τα μέτρα περιόρισαν τις δαπάνες, χωρίς να πειραχτεί ο μηχανισμός.

Και ζήτησε συνεργασία με το προσωπικό ολόκληρου του συστήματος υγείας σε ένα "νέο συμβόλαιο τιμής" για να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές γρήγορα, λέγοντας πως "ξέρω ότι το προσωπικό θα στηρίξει".