Δεύτερος μεγάλος γύρος συγχωνεύσεων των νοσοκομείων της χώρας μεταξύ τους, έχει ξεκινήσει από την Κυβέρνηση στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών και κατάρτισης νέων οργανισμών εσωτερικής λειτουργίας τους.

Με πρόσφατη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, προβλέπεται ότι "ο συνολικός αριθμός των οργανικών κλινών των Νοσοκομείων του ΕΣΥ διαμορφώνεται σε 37.000 κλίνες και θα αποτυπώνεται σταδιακά στους οργανισμούς των Νοσοκομείων, με αντίστοιχες τροποποιήσεις αυτών".

Η σχετική απόφαση έρχεται να αντικαταστήσει απόφαση του π. υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, με την οποία οι κλίνες των νοσοκομείων περικόπηκαν δραματικά από τις περίπου 47.000 κλίνες που προβλέπονταν στους οργανισμούς των δημόσιων νοσοκομείων ως το 2011.

Με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο, οι εργαζόμενοι ξεκινούν κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, όπου πραγματοποιούν τρίωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι, και συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία  Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμιγκ – Παίδων Πεντέλης, καταγγέλλουν την απόπειρα συγχώνευσης και συρρίκνωσης των τριών νοσοκομείων, μέσω της σύνταξης κοινού οργανισμού.

Απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της διοίκησης για ανάπτυξη και καταγγέλλουν πως τα "αναπτυξιακά σχέδια" θα οδηγήσουν ευθέως στο κλείσιμο του Αμαλία Φλέμιγκ, στην ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του Σισμανογλείου και στην ολοκληρωτική κατάρρευση του Παίδων Πεντέλης.

"Το σχέδιο του κοινού οργανισμού στην πραγματικότητα, το μόνο που εξασφαλίζει  είναι η θεσμική κατοχύρωση της εκάστοτε διοίκησης ώστε εύκολα, γρήγορα και αιφνιδιαστικά, με απλές διοικητικές αποφάσεις να καταργούν κρεβάτια, ολόκληρες κλινικές και υπηρεσίες, με όλο και λιγότερους εργαζόμενους - λάστιχο, χωρίς σταθερή θέση δουλειάς, ξεθεωμένους και με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Σύμφωνα με το Στρατηγικό σχέδιο της ΕΣΔΥ, χρειάζονται πάνω από 600 νέοι εργαζόμενοι, αντίθετα όμως μειώνονται ακόμη περισσότερο οι προϋπολογισμοί και δεν προσλαμβάνεται προσωπικό,  ούτε για τις σχεδιαζόμενες «νέες» δομές ενώ γίνεται λόγος για  δημοσιονομικά ουδέτερη ανακατανομή πόρων ...

Με την εμπειρία των λουκέτων στο «Παπαδημητρίου», και στο «Παιδοψυχιατρικό»,  το λουκέτο στην Πτέρυγα «Μπόμπολα», δεν μας μένει καμιά αμφιβολία για  την τύχη που περιμένει και αυτή τη φορά τα Νοσοκομεία", επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, δηλώνοντας ότι καταγγέλλουν  τις μεθοδεύσεις αυτές και απορρίπτουν κατηγορηματικά την απόπειρα συγχώνευσης των νοσοκομείων.