Προβλήματα λειτουργίας στις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων Κέρκυρας και Εορδαίας, αντιμετωπίζουν οι ασθενείς τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της αποψίλωσης του συστήματος υγείας από γιατρούς.

Στην Κέρκυρα, οι τρεις παιδίατροι των κέντρων υγείας του νομού παραιτήθηκαν, τη στιγμή που οι παιδίατροι αυτοί με μετακινήσεις τους, υποστήριζαν την παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου.

Το πρόβλημα που ξεκίνησε το καλοκαίρι, εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες με τη μετακίνηση και της μίας παιδιάτρου από τις τρεις της κλινικής του νοσοκομείου, προς το νοσοκομείο Βόλου. Το αποτέλεσμα οι δύο παιδίατροι που απομένουν να καλούνται να καλύψουν τις εφημερίες ολόκληρου του μήνα...

Αντίστοιχα, στο Μποδοσάκειο Πτολεμαϊδας, που είναι διασυνδεδεμένο με το Μαμάτσειο Κοζάνης, η έλλειψη παιδιάτρων έχει αναγκάσει τους εναπομείναντες γιατρούς, να εφημερεύουν τις μισές μέρες του μήνα, στέλνοντας τα παιδιατρικά περιστατικά από το ένα στο άλλο νοσοκομείο του μήνα, όταν ο αριθμός των εφημεριών έχει εξαντληθεί. Στο Μποδοσάκειο, οι δύο παιδίατροι που έχουν απομείνει, αδυνατούν να καλύψουν τις εφημερίες ολόκληρου του μήνα, ενώ η κλινική αδυνατεί να εφημερεύει μόνο με ειδικευόμενους, με αποτέλεσμα η κλινική να "κλείνει" για τις μισές μέρες του μήνα τις εφημερίες και να στέλνει τα περιστατικά στην Κοζάνη. Η ... ρύθμιση αυτή μάλιστα, έχει γίνει αποδεκτή και από την ενιαία διοίκηση των δύο νοσοκομείων, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και την ανθρωπίνως αδύνατη εφημέρευση των γιατρών καθόλη τη διάρκεια του μήνα...

Μόνο που στην περίπτωση των δύο αυτών νοσοκομείων, το πρόβλημα επεκτείνεται και στις μαιευτικές κλινικές των δύο νοσοκομείων, αφού επιβάλλεται η παρουσία παιδιάτρου στους τοκετούς για εξέταση και περίθαλψη των νεογνών, με αποτέλεσμα δεκάδες ετοιμόγεννες της περιοχής να παραπέμπονται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.

Και το πρόβλημα στα δύο βορειοελλαδίτικα νοσοκομεία, επεκτείνεται και στις παθολογικές κλινικές τους, επειδή υπάρχει έλλειψη και νοσηλευτικού προσωπικού...

Στο ίδιο ...μήκος κύματος, βρίσκεται και το νοσοκομείο Νίκαιας, που υφίσταται μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού μέσω της 2ης υγειονομικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται, προκειμένου να καλυφθούν οι ιατρικές ανάγκες των νησιών.

Το θέμα του Νοσοκομείου Νίκαιας κατήγγηλε η ΕΙΝΑΠ πρόσφατα, σημειώνοντας πως οι επιστημονικά υπεύθυνοι του νοσοκομείου έχουν καταγγείλει πως οι μετακινήσεις αυτές θα σημάνουν αυτόματα περιορισμό της χειρουργικής δραστηριότητας και σοβαρότατη δυσλειτουργία του νοσοκομείου.

Την ίδια στιγμή, καταγγελίες του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού επισημαίνουν ότι οι ανασφάλιστοι εκδιώκονται. Σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας, ασθενής σε σοβαρή κατάσταση χρειαζόταν μαγνητική, η οποία δεν έγινε γιατί του ζητήθηκαν χρήματα παρότι ανασφάλιστος. Παραπέμφθηκε σε εφημερεύον νοσοκομείο ύστερα από εξιτήριο. Μετά από μεσολάβηση του ΜΚΙΕ στην 1η ΥΠΕ,ο ασθενής βρίσκεται στο Λαικό, και προγραμματίζεται να γίνει αυτό που πρέπει χωρίς να ζητούν χρήματα επειδή είναι ανασφάλιστος. 

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τον ΠΙΣ, σήμερα στο ΕΣΥ οι ελλείψεις γιατρών είναι τουλάχιστον 6.000 , με τα κενά να είναι ιδιαίτερα εμφανή σε όλη τη χώρα.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), αποχώρησαν τα τελευταία πέντε έτη 17.000 εργαζόμενοι, και μόνο το τελευταίο τρίμηνο οι αποχωρήσεις συνταξιοδοτήσεων ξεπέρασαν τις 2000. Όμως την ίδια στιγμή στους νέους “μνημονιακούς” οργανισμούς των νοσοκομείων τα κενά ανέρχονται σε 26.347 θέσεις, αφού προηγουμένως καταργήθηκαν πάνω από 20.000 οργανικές θέσεις.

Με δεδομένες τις δηλώσεις του νέου αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, οι παραπάνω ελλείψεις στα νοσοκομεία είναι γνωστές στη νέα ηγεσία του υπουργείου με αποτέλεσμα να αναζητούνται τρόποι κάλυψης των κενών, δεδομένου ότι οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας δεν επιτρέπουν προσλήψεις.