Στη δουλειά, στο σπίτι, στα ψώνια, στη βόλτα... Όλη μέρα on line φαίνεται ότι είμαστε οι Έλληνες. Πώς αλλιώς να εξηγηθούν τα νέα στοιχεία, που φέρνουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση για υπερβολική χρήση του Διαδικτύου με ποσοστό 31% -  σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και τη Ρωσία. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις 5% και τα επιμέρους ποσοστά στις άλλες χώρες αποκλίνουν κατά πολύ, ενώ σε κάποιες άλλες είναι μηδενικά.

Το... καινούριο είναι ότι πολλαπλασιάστηκαν οι αναφορές για τη σεξουαλικότητα και για τις σχέσεις on line - το ποσοστό σκαρφάλωσε στο 10% στις αρχές του 2015, από το 7% που ήταν πριν από έναν χρόνο, στις αρχές του 2014 και η τάση συνεχίζει να είναι ανοδική.

Σε δεύτερο σημαντικό θέμα για την Ελλάδα αναδεικνύεται η ιδιωτικότητα on line με 16% και την τρίτη θέση κατέχει ο διαδικτυακός εκφοβισμός με 19%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στον Ευρωπαΐκό μέσο όρο ανέρχονται σε 12% για την ιδιωτικότητα και σε 21% για τον διαδικτυακό εκφοβισμό. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Γραμμής Βοηθείας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, για το πρώτο τετράμηνο του 2015 έχουν, ήδη, πραγματοποιηθεί 180 αναφορές για υπερβολική χρήση, 96 αναφορές για θέματα online ιδιωτικότητας (κατάχρηση / προστασία προσωπικών δεδομένων) και 65 αναφορές για cyberbullying. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναφορές προέρχονται κατά 75% από το γυναικείο φύλο και κατά 25% από το ανδρικό, ενώ στα ποσοστά αυτά μόνο ένα 14% είναι ανήλικοι, ένα 16% είναι εκπαιδευτικοί και ένα 69% είναι γονείς. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για όλες τις χώρες στη διεύθυνση: http://helplines.bik-net.eu/#

Θεματολογία Aναφορών στις Γραμμές Βοηθείας Insafe

Ελλάδα

Ευρωπαϊκός μέσος όρος

Υπερβολική χρήση

31%

5%

Διαδικτυακός εκφοβισμός

19%

21%

Ιδιωτικότητα Online

16%

12%

Έρωτας / Σχέσεις / Σεξουαλικότητα (online)

9%

10%

Ενδεχόμενο επιβλαβές περιεχόμενο

4%

7%

Διαδικτυακή φήμη

3%

5%

Διαδικτυακό έγκλημα

3%

4%

Εμπορικοί κίνδυνοι / απειλές

3%

3%

Ανεπιθύμητη επαφή από αγνώστους

3%

3%

Sexting

2%

4%

Ρατσισμός

2%

1%

Τεχνικά θέματα

1%

9%

Grooming

1%

3%

Διατροφικές διαταραχές (βουλιμία, ανορεξία)

1%

2%

Σεξουαλική παρενόχληση

1%

2%

Παράνομο περιεχόμενο / αναφορά στη Γραμμή Καταγγελιών

1%

1%

Αυτοτραυματισμός

0%

4%

Αυτοκτονία

0%

5%