Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί μια πηγή καφεΐνης, με τον κρύο στιγμιαίο (frappé) να περιέχει με βάση τη συνήθη δοσολογία παρασκευής του περί τα 160 mg και το ζεστό 110 mg.

Η καφεΐνη αποτελεί μια ουσία με πιστοποιημένη ενισχυτική δράση για τον εγκέφαλό μας. Για την ακρίβεια φαίνεται ότι ανεβάζει τα ποσοστά σημαντικών ουσιών στο κεντρικό νευρικό σύστημα, των λεγόμενων νευροδιαβιβαστών, που λειτουργούν ως φορείς εγκεφαλικών σημάτων. Οι πιο σημαντικοί από αυτούς είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη.

Η ντοπαμίνη είναι απαραίτητη, για να μπορούμε να κινούμαστε και να συντονίζουμε αποτελεσματικά τις κινήσεις μας. Επιπλέον αυτός ο νευροδιαβιβαστής παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των συναισθημάτων και της διάθεσής μας. Η σεροτονίνη έχει, επίσης, θετική επίδραση στη διάθεσή μας.

Ένας στιγμιαίος καφές, λοιπόν, μας βοηθάει να ξυπνάμε, να σκεφτόμαστε και να μην κουραζόμαστε εύκολα, τόσο σωματικά όσο και εγκεφαλικά.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) η κατανάλωση 75 mg καφεΐνης συνδέεται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση. Νικήστε την εργασιακή κόπωση με σύμμαχο μια κούπα ή ένα ποτήρι στιγμιαίου καφέ.

* Χάρης Γεωργακάκης κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, MSc