Σε 120 δόσεις θα μπορέσουν τελικά να εξοφλήσουν οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας τις οφειλές τους από το clawback προς τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία με τους Θεσμούς "έκλεισε" χθες, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο πρόεδρος του Οργανισμού καθ. Σωτήρης Μπερσίμης με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

Οι προσπάθειες του Οργανισμού για επέκταση της τμηματικής εξόφλησης και πέραν του 2018 - χρονοδιάγραμμα που αρχικά είχε εγκριθεί - ευοδώθηκαν, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος κλεισίματος των επιχειρήσεων, είτε πρόκειται για εξωνοσοκομειακή, είτε για νοσοκομειακή φροντίδα. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών έχουν ήδη καταγράψει το κλείσιμο 40 ιδιωτικών κλινικών την τελευταία διετία, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και όχι εξαιτίας της έλλειψης προσέλευσης ασθενών. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι οφειλές από clawback υπολογίζονται στα 250 εκ. ευρώ.

Με την παράταση αυτή, δίνεται περιθώριο για επέκταση του χρόνου συμψηφισμών οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει. Και αυτό, είτε γιατί απαιτούνται έλεγχοι παρελθόντων ετών που δεν έχουν ολοκληρωθεί, είτε γιατί η διαδικασία είναι χρονοβόρα (για όσους έχουν δεχθεί τους συμψηφισμούς ) καθώς οι πάροχοι εξωνοσοκομειακής περίθαλψης είναι αρκετές χιλιάδες (περίπου 6.000 συνολικά).

Παράλληλα η ισχύς μιας τέτοιας ρύθμισης, εξασφαλίζει ταυτόχρονα και τον έλεγχο επιχειρήσεων και ΕΟΠΥΥ και στη μεταμνημονιακή περίοδο, όπου επιδιώκεται οι έλεγχοι να συνεχιστούν, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στις αγορές, χωρίς να αυξηθούν οι ανάγκες της χώρας για δανεισμό πέραν του αναμενομένου.

Στη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια, συζητήθηκε επίσης και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ), η οποία αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία περιστολής των δαπανών. Ενόψει της συνάντησης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου για τον τρόπο λειτουργίας των ΤΟΜΥ, ως αντιστάθμισμα στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται έστω στην πιλοτική έναρξη λειτουργίας των μονάδων, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Η πρόβλεψη ορίζει ότι η κάθε ΤΟΜΥ θα στελεχώνεται από 12μελές ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα είναι διασυνδεδεμένη με τα τοπικά νοσοκομεία και θα υπάγεται στην τοπική ΥΠΕ, θα λειτουργεί πενθήμερο, και θα φροντίζει την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά και αγωγή υγείας του πληθυσμού αρμοδιότητάς της. Ορίζεται σαφές καθηκοντολόγιο για τους γενικούς γιατρούς, παιδιάτρους, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς που θα τις στελεχώσουν, αλλά και του συντονιστή τους. Προβλέπονται δύο βάρδιες για τη λειτουργία από τις 8 το πρωί ως τις 9 το βράδυ για τους γιατρούς και ως τις 10 το βράδυ για το λοιπό προσωπικό. Η στέγαση θα γίνεται σε προσβάσιμα δημόσια κτίρια ή ιδιωτικά με μίσθωση από τις ΥΠΕ, ενώ ο εξοπλισμός θα πρέπει να καλύπτει ανάγκες της ΠΦΥ, αν και το εργαστηριακό μέρος θα καλύπτεται από το δημόσιο.
Καθώς πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο έργο, η απόφαση προβλέπει τήρηση παρουσιολογίου, αυτοαξιολόγηση, τριμηνιαία στοιχεία για τον εξυπηρετούμενο πληθυσμό, στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα σε όλα τα ελεγκτικά όργανα της Ελλάδας και της Ε.Ε.