Δυνατή ερωτική έλξη. Αυτό είναι που μας τραβάει σε κάποιον, που μπορεί να τον είδαμε για πρώτη φορά και να νιώσαμε αυτό που αποκαλείται κεραυνοβόλος έρωτας. Τη γνώριμη ανατριχίλα στη ραχοκοκαλιά, το τρελό καρδιοχτύπι, την ένταση σε μάτια που καίνε...

Μπορεί παλιότερα ερευνητικά δεδομένα να έχουν δείξει ότι όταν ερωτευόμαστε «δουλεύουν» ταυτόχρονα 12 τμήματα του εγκεφάλου, αλλά τα νέα στοιχεία απογοητεύουν τους ρομαντικούς, που λατρεύουν τις ιστορίες με μπόλικο πάθος και happy end.

Ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο Groningen στην Ολλανδία έκανε μια έρευνα online, άλλη έρευνα σε εργαστήριο, ενώ έστησε και τρία πρώτα ραντεβού, σε μια προσπάθεια να διερευνήσει επιστημονικά το φαινόμενο για να προσπαθήσει να βρει αν, όντως, υπάρχει ο κεραυνοβόλος έρωτας που υμνούν συγγραφείς και ποιητές εδώ και 3000 χρόνια ή αν, τελικά, πρόκειται για αστικό μύθο.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό που συχνά θεωρούμε πως είναι έρωτας με την πρώτη ματιά, είναι στην πραγματικότητα μια ισχυρή φυσική έλξη.

Στη μελέτη συμμετείχαν 396 εθελοντές, το 60% των οποίων ήταν γυναίκες νέες σε ηλικία, ετεροφυλόφιλες οι περισσότερες, από την Ολλανδία και από τη Γερμανία.

"Ο όρος κεραυνοβόλος έρωτας είναι κοινός εδώ και χιλιάδες χρόνια και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως και στα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης. Οι εμπειρίες του κεραυνοβόλου έρωτα στη μελέτη μας δεν χαρακτηρίστηκαν από παθιασμένη αγάπη, ούτε από οικειότητα και από δέσμευση (που συνήθως συνάδουν με τον έρωτα). 

Η έντονη φυσική έλξη ήταν αυτό που περισσότερο αναγνωρίσαμε. Κατόπιν αυτού προτείνουμε, αυτό που ο κόσμος αποκαλεί έρωτα με την πρώτη ματιά, να μην είναι μια ξεχωριστή μορφή αγάπης, αλλά μια ισχυρή έλξη, είτε τη στιγμή που βλέπουμε το αντικείμενο του πόθου μας και μας έλκει σαν μαγνήτης, είτε αναδρομικά", εξήγησαν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους στο Journal of the International Association for Relationship Research.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι συμμετέχοντες που ήταν σε σχέση κατά τη διάρκεια της μελέτης και πίστευαν ότι ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα κάποιον από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα πάθους στη σχέση τους.

Ωστόσο οι ίδιοι οι επιστήμονες ακυρώνουν κατά κάποιον τρόπο τα ευρήματά τους, λέγοντας ότι όλες οι καταστάσεις στο πλαίσιο της μελέτης ήταν φτιαχτές και όχι ρεαλιστικές.

Άλλωστε με τόσους πολλούς ανθρώπους να ορκίζονται ότι έχουν ερωτευθεί κεραυνοβόλα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ίσως η εν λόγω μελέτη δεν πρέπει να φρενάρει τον ρομαντισμό. Στο τέλος τέλος υπάρχει και η μαρτυρία του Βρετανού πρίγκηπα Χάρι, που αρραβωνιάστηκε μόλις πρόσφατα...