Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τόσο συγκεκριμένη εκτίμηση σε παγκόσμιο επίπεδο για το πόσοι καρκίνοι μπορούν να αποδοθούν στον διαβήτη και στην παχυσαρκία.

Μεταξύ των 12 μορφών καρκίνου σε 175 χώρες, που εστίασαν οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, το ένα τρίτο των περιπτώσεων αποδίδεται στους δύο αυτούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Diabetes & Endocrinology, το 3,9% όλων των νέων καρκίνων (περίπου 544.300 περιστατικά ετησίως) σχετίζεται με τον υψηλότερο του κανονικού δείκτη μάζας σώματος (άνω του 25), ενώ το 2% των καρκίνων (280.100 περιστατικά) σχετίζεται με τον διαβήτη.

Οι καρκίνοι, που προκαλούνται κάθε χρόνο από τον διαβήτη και την παχυσαρκία διεθνώς, είναι σχεδόν διπλάσιοι στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες (περίπου 497.000 έναντι 296.000).

Μεταξύ των ερευνητών, με επικεφαλής τον Jonathan Pierson Statard, ήταν ο ελληνικής καταγωγής Βασίλης Κόντης του Τμήματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου.

Εκτιμάται ότι 422 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαβήτη και 2,01 δισεκατομμύρια είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Τόσο τα παραπανίσια κιλά όσο και ο διαβήτης θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για διάφορες μορφές καρκίνου. 

Παγκοσμίως, δύο καρκίνοι, του ήπατος και του μαστού, είναι αυτοί με τον μεγαλύτερο αναλογικά αριθμό νέων περιστατικών, που συνδέονται με τον διαβήτη και με την παχυσαρκία, σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο. Πιο αναλυτικά, στους άνδρες οι δύο συχνότεροι σχετιζόμενοι καρκίνοι είναι του ήπατος (43%) και του παχέος εντέρου (21,5%), ενώ στις γυναίκες είναι του μαστού (30%) και του ενδομητρίου (24,5%).

Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνων σχετικών με το πάχος και με τον διαβήτη, συμβαίνουν στις αναπτυγμένες δυτικές χώρες (το 38,2%) και στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας (το 24,1%).

Β. Κ.