Οι στρεβλώσεις στην αγορά φαρμάκων που έχουν προκύψει από τις μνημονιακές διατάξεις για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, συζητήθηκαν χθες το απόγευμα σε κοινή συνάντηση που είχε ο επικεφαλής του τομέα υγείας των Θεσμών Giuseppe Carone με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, τόσο από πλευράς του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), όσο και από πλευράς της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Κυρίαρχο θέμα στη συζήτηση ήταν η τιμολόγηση των φαρμάκων εξαιτίας της υπερβολικής μείωσης των τιμών, με κίνδυνο την απόσυρση των πολύ φθηνών φαρμάκων, γεγονός που προκαλεί υποκατάσταση και αναπόφευκτα παράπλευρη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα από την κατάσταση αυτή, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, είναι η αδυναμία επέκτασης της χρήσης των γενοσήμων, τα οποία πλήττονται πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία φαρμάκων που κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά με το υπάρχον σύστημα τιμολόγησης. Με το δεδομένο αυτό, όχι μόνο μεγαλύτερη διείσδυση για την κάλυψη των χρόνιων παθήσεων με φθηνές θεραπείες δεν μπορεί να επιτευχθεί, αφήνοντας πεδίο για ανάπτυξη της υποκατάστασης, αλλά πολύ περισσότερο, ακολουθείται μια αντιαναπτυξιακή πολιτική, η οποία ασκεί σοβαρές πιέσεις στις ελληνικές παραγωγικές μονάδες, δημιουργώντας προϋποθέσεις ενίσχυσης της ανεργίας και αλλοίωσης του εξαγωγικού προφίλ του συγκεκριμένου κλάδου, με συνακόλουθο περιορισμό των επενδυτικών πλάνων.

Παρόλα αυτά, στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ότι η τελευταία ανατιμολόγηση της χρονιάς θα γίνει με την ισχύουσα νομοθεσία και οι όποιες αλλαγές θα αφορούν το 2018, για το οποίο προβλέπεται μία μόνο γενική ανακοστολόγηση στα μέση του έτους, μοντέλο που θα συνεχιστεί και στη μεταμνημονιακή περίοδο.

Επόμενο εξίσου σοβαρό θέμα που τέθηκε στη συνάντηση ήταν το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο του κλειστού προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη, γεγονός που δεν επιτρέπει στους ασθενείς την πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα. Τα εμπόδια που τίθενται καθυστερούν πολύ την ένταξη των φαρμάκων αυτών στη συνταγογράφηση (έγκριση σε τουλάχιστον 9 χώρες, συνταγογράφηση στα 2/3 αυτών και αποζημίωση στο 1/3 αυτών, τέλος εισόδου στη λίστα συνταγογράφησης 25% και μάλιστα αναδρομικά, επιτροπές διαπραγμάτευσης κλπ).

Η πρόταση της φαρμακοβιομηχανίας συνολικά, προβλέπει αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,3 δισ. ευρώ, με ταυτόχρονη εξαίρεση των εμβολίων που αποτελούν πρόληψη και όχι θεραπεία και εκτιμάται το ετήσιο κόστος τους περί τα 100 εκ. ευρώ, καθώς και εξαίρεση από τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη των ορφανών φαρμάκων, των αντιρετροϊκών, των αυξητικών ορμονών και των παράγωγων αίματος, που υπολογίζονται σε περίπου 170 εκ. ευρώ.

Την πρόταση αυτή, υποστηρίζει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αν και αναγνωρίζει ότι οι όποιες αλλαγές θα μπορέσουν να εφαρμοστούν από το 2018 και στη συνέχεια, καθώς οι ισχύουσες ρυθμίσεις αποτελούν προαπαιτούμενα για την τρέχουσα αξιολόγηση.