Τα σκάνδαλα με τα εμφυτεύματα στήθους δεν έχουν τέλος. Τέσσερα χρόνια μετά το σκάνδαλο της εταιρείας Poly Implant Prothèse (PIP), που διαπιστώθηκε ότι περιείχαν βιομηχανική και όχι ιατρική σιλικόνη, στην προσωρινή απαγόρευση της πώλησης των εμφυτευμάτων σιλικόνης, που παράγει μία εταιρεία με έδρα τη Βραζιλία, προχώρησαν οι Βρετανικές Αρχές, έπειτα από υπόνοιες ότι μπορεί να είναι μολυσμένα.

Η Βρετανική Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων & Προϊόντων Υγείας (MHRA) συνέστησε στους χειρουργούς να αποφύγουν τη χρήση των ενθεμάτων, έως ότου τα εξετάσει και αποφανθεί για την καταλληλότητά τους. H MHRA προχώρησε στην κίνηση αυτή, έπειτα από σχετική προειδοποίηση του αρμόδιου Κοινοποιημένου Οργανισμού (Notified Body) της Γερμανίας, ο οποίος εντόπισε στο εργοστάσιο της εταιρείας Silimed «ίχνη μόλυνσης» ορισμένων μηχανημάτων.

Έλεγχοι των ενθεμάτων πραγματοποιούνται και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και μέχρι να ολοκληρωθούν, αποσύρεται ο χαρακτηρισμός ασφαλείας και υγείας CE από τα προϊόντα, σύμφωνα με ανακοίνωση της παρασκευάστριας εταιρείας. Μεταξύ των ενθεμάτων σιλικόνης που απαγορεύθηκαν από την MHRA μέχρι νεωτέρας, συμπεριλαμβάνονται όσα χρησιμοποιούνται στην πλαστική χειρουργική, στην ουρολογία και σε άλλες χειρουργικές παρεμβάσεις.

Η Silimed πρόσθεσε ότι ετοιμάζει ένα τεχνικό σημείωμα που δείχνει ότι τα προϊόντα της βρίσκονται σε συμφωνία με τους εθνικούς και διεθνείς κανόνες και προδιαγραφές, επισημαίνοντας ότι τυχόν πρόβλημα περιορίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη απόσυρσης των προϊόντων της.

Η Silimed είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παρασκευής ενθεμάτων στον κόσμο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.