Σημαντική εκκρεμότητα και πραγματική δυσκολία υπάρχει με τα γενόσημα, και τη διείσδυσή τους στην εξωνοσοκομειακή αγορά φαρμάκου, παρατηρεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παραδεχόμενος ότι η τιμολογιακή πολιτική των τελευταίων ετών επικεντρώθηκε στη συμπίεση των τιμών τους.

Ο υπουργός, υπογράμμισε ότι οι πιέσεις που ασκήθηκαν στις τιμές των γενοσήμων έχει δημιουργήσει προβλήματα βιωσιμότητας και παραμονής τους στην αγορά σε αρκετά από αυτά, γεγονός που "μας ανησυχεί πάρα πολύ", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, διότι "δεν επιβεβαιώθηκε ότι με την μείωση τιμής θα πάρουν όγκο πωλήσεων".

Το θέμα ανησυχεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, καθώς παραδέχεται πως η ενίσχυση της χρήσης των γενοσήμων μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη συγκράτηση της δαπάνης για την κάλυψη χρονίων παθήσεων, στην απασχόληση, αλλά και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο Α. Ξανθός πρόσθεσε ότι κάθε κρίκος της αλυσίδας του φαρμάκου έχει την εμπλοκή του σ΄αυτό το σύστημα, και μέχρι στιγμής, οι παρεμβάσεις για την προώθηση των γενοσήμων, είχαν αρνητικό χαρακτήρα.

Τώρα μελετάται πλέγμα θετικών κινήτρων για την ενίσχυσή τους, με πιο κρίσιμο ρόλο στη συμμετοχή του ασθενή.

Στην κατεύθυνση αυτή προωθείται καμπάνια διαφήμισης για την αξιοποίηση των γενοσήμων, επισημαίνοντας τα ταυτόσημα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. "Οφείλουμε να προωθήσουμε τη διείσδυσή τους στην αγορά", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, "για να δώσουμε χώρο -με τον περιορισμένο προϋπολογισμό μας- στην καινοτομία".

Εντούτοις, επεσήμανε ότι ο στόχος του 40% δεν είναι εφικτός για την εξωνοσοκομειακή αγορά, ενώ τόνισε ότι στα νοσοκομεία, η κατανάλωση έχει ξεπεράσει το 80% σε όγκο, αν και σε αξίες αυτό δεν αποτυπώνεται γιατί υπερτερούν λόγω κόστους οι καινοτόμες θεραπείες με τα ογκολογικά κλπ σκευάσματα.

Καινοτομία - διαπραγμάτευση

Σε ότι αφορά τα νέα καινοτόμα σκευάσματα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα σκευάσματα που αφορούν τη θεραπεία του μελανώματος, προαναγγέλλοντας την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τα φάρμακα κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Με αφορμή το παραπάνω, ο υπουργός προανήγγηλε την έναρξη της διαπραγμάτευσης με τη φαρμακοβιομηχανία για από κοινού με τις χώρες που έχουν προσυπογράψει τη Διακήρυξη της Βαλέτας. Η διαπραγμάτευση θα αφορά ορφανά και αντικαρκινικά φάρμακα και θα γίνει εξ΄ονόματος όλων των χωρών που μετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή.

Υπογράμμισε ότι θα είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται τέτοια διαπραγμάτευση, καθώς μέχρι στιγμής η πρωτοβουλία Βελγίου - Λουξεμβούργου - Ολλανδίας, δεν έχει καταλήξει στη διαπραγμάτευση τιμής για τις χώρες αυτές.