Οι λάτρεις του καπνίσματος μετά το σεξ ανάβουν τσιγάρο. Άλλοι αλλάζουν πλευρό κι άλλοι ντύνονται και φεύγουν. Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι, οι οποίοι αισθάνονται άρρωστοι. Μπορεί να ανεβάσουν πυρετό, να ιδρώνουν ή να ξύνονται νευρικά...

Το σύνδρομο μετά τον οργασμό, όπως λέγεται (Post-orgasmic illness syndrome POIS), είναι μια σπάνια κατάσταση, που κάνει τους άνδρες να έχουν συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης, αμέσως μετά την εκσπερμάτιση.

Η πρώτη περίπτωση της χρόνιας διαταραχής τεκμηριώθηκε το 2002, ωστόσο, περισσότεροι από 50 ασθενείς έχουν αναγνωριστεί από τότε σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Πέρα, μάλιστα, από τα σωματικά συμπτώματα, που μιμούνται ένα γερό κρύωμα ή μια αλλεργική αντίδραση, όπως ρινική συμφόρηση, έντονη κόπωση και αδυναμία, η ασθένεια μπορεί, επίσης, να εκδηλωθεί με έναν συνδυασμό ψυχικών συμπτωμάτων, όπως μειωμένη συγκέντρωση και ευερεθιστότητα.

Δεδομένης της σπανιότητάς της, οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη, υποπτεύονται ότι η κατάσταση υποεκτιμάται και ότι πιθανότατα να είναι πιο διαδεδομένη από ό, τι είχε υποτεθεί προηγουμένως.

Όπως εξήγησαν, λόγω της έλλειψης μελετών για το σύνδρομο μετά τον οργασμό, η κύρια αιτία του παραμένει άγνωστη. Ωστόσο υποψιάζονται ότι μια αλλεργία του σπέρματος σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη θα μπορούσε να φταίει.

Αυτό θα προκαλούσε στη συνέχεια μια αυτοάνοση απάντηση στο σώμα, η οποία θα μπορούσε να εξηγήσει τα συμπτώματα που μοιάζουν με αλλεργία, όπως τα βιώνουν κάποιοι ασθενείς. Μια δεύτερη υπόθεση είναι ότι ορισμένοι από τους άνδρες που έχουν προσβληθεί, εμφανίζουν μια υποκείμενη κατάσταση, που επηρεάζει τους ενδογενείς υποδοχείς των οπιοειδών - αυτοί περιλαμβάνουν τις γνωστές ενδορφίνες.

Μελέτη του 2016 έχει δείξει ότι το 87% των ανδρών, οι οποίοι έχουν αυτά τα συμπτώματα και αρρωσταίνουν μετά το σεξ, τα εμφανίζουν μέσα σε μόλις μισή ώρα μετά την εκσπερμάτιση.