Μη βιαστείτε να πείτε ότι φταίει που "έδεσαν τον γάιδαρό τους". Η αιτία, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, είναι άλλη.

Φαίνεται ότι το φαγητό αποτελεί σημαντικό σημείο της σχέσης. Είτε στις εξόδους, είτε στα καλέσματα στο καινούριο σπίτι, που γίνονται για να μοιραστεί το ζευγάρι τη χαρά του, το φαγητό αποκτά κεντρικό ρόλο και αρχίζει να ανεβαίνει ο αριθμός στη ζυγαριά.

Η έρευνα έδειξε ότι μπορεί οι νιόπαντροι να πάρουν μέχρι και 2, 2.5 κιλά μέχρι την πρώτη επέτειο του γάμου τους. Εκείνοι που αρχίζουν να συζούν παχαίνουν με ταχύτερο ρυθμό, αφού παίρνουν κιλά μέσα στο πρώτο, κιόλας, τρίμηνο.

Η καθηγήτρια διατροφής Catherine Hankey, που ήταν επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: "Οι νιόπαντροι αρχίζουν να γίνονται λιγότερο δραστήριοι, κάνουν λιγότερη άσκηση. Αυτό είναι ένα τεράστιο πολιτιστικό ζήτημα. Οι άνθρωποι που αρχίζουν να ζουν μαζί πραγματικά πρέπει να παρακολουθήσουν το βάρος τους. Το να γίνει κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος είναι κακό για την αυτοεκτίμησή του, ενώ μπορεί να βλάψει και την ίδια τη σχέση του με τον άλλον".

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι γενικά οι άνθρωποι παχαίνουν, όταν φεύγουν από το πατρικό τους. Για παράδειγμα οι φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

Η επικεφαλής ερευνήτρια αναφέρθηκε, σε αντιδιαστολή, στα ευρήματα άλλων μελετών, οι οποίες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι χάνουν βάρος μετά από έναν χωρισμό ή ένα διαζύγιο.