Το πρόγραμμα υλοποιείται για 12 συνεχή χρόνια από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) κι έχει μέχρι στιγμής συμπεριλάβει δεδομένα από περισσότερες από 65.000 εθελοντές, με ηλικία μεγαλύτερη των 14 ετών.

Η ανάλυση των δεδομένων από τις 2.000 συμμετέχοντες, που εξετάστηκαν αυτή τη χρονιά, δείχνει ότι το 41% των Ελλήνων δεν γνωρίζει τα επίπεδα της χοληστερόλης του, αν και φαίνεται μια τάση μείωσης της αγνωσίας αυτής σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. 

Μειωμένο, αν και ακόμη πολύ υψηλό, είναι το ποσοστό όσων δεν κάνουν τίποτα, μολονότι γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη (37%). Στο 57% (βελτιωμένο σε σχέση με το παρελθόν) κυμαίνεται το ποσοστό αυτών που επιτυγχάνουν τον θεραπευτικό τους στόχο στην αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας. 

Όπως εξήγησαν οι ειδικοί σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή το 21ο Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης & Συναφών Παραγόντων Κινδύνου (8 & 9 Δεκεμβρίου), που διοργανώνεται από το ΕΛΙΚΑΡ, σε συνεργασία με την  Α′ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Πρόκειται για την πιο μεγάλη βάση δεδομένων για τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων στον ελληνικό πληθυσμό. Η διαδοχική και συνεχής καταγραφή των δεδομένων αυτών επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη διαχρονική μεταβολή των παραγόντων κινδύνου στη χώρα μας».

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πολλοί παίρνουν λάθος φάρμακα για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Συγκεκριμένα παίρνουν αντιαιμοπεταλιακά, παρά τις διεθνείς συστάσεις και οδηγίες που επιβάλλουν τη χρήση των αντιπηκτικών για τον σκοπό αυτό.

Από τα αποτελέσματα του ίδιου προγράμματος προκύπτει, τέλος, ότι το 35% των ασθενών χαρακτηρίζει «μεγάλο» ή «δυσβάστακτο» το κόστος της θεραπείας για την υπολιπιδαιμική αγωγή, ενώ 7,5% των ασθενών αναγκάστηκε να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή του, λόγω υψηλού οικονομικού κόστους. 

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα γίνει αναφορά στις νεότερες εξελίξεις στην επεμβατική αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής με τη μέθοδο της κατάλυσης (ablation). Συγκεκριμένα, υπάρχουν για πρώτη φορά ισχυρά κλινικά δεδομένα από διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες, που δείχνουν ότι η επέμβαση κατάλυσης οδηγεί σε σημαντική μείωση της θνησιμότητας των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.