Περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι με άσθμα στον κόσμο λένε ότι το να αναπνέουν στον κρύο χειμερινό αέρα επιδεινώνει τα συμπτώματά τους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ασθματικών κρίσεων σε τρεις στους τέσσερις πάσχοντες. Οι ασθματικές κρίσεις, με τη σειρά τους, μπορεί να τους στείλουν στο νοσοκομείο.

Με το μήνυμα "ένα κασκόλ μπορεί να σώσει μια ζωή", η βρετανική επιστημονική εταιρία για το άσθμα τρέχει την καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών, χωρίς, φυσικά, σε καμία περίπτωση να υποτιμά τη σημασία της συμμόρφωσης με τη φαρμακευτική αγωγή.

Ο κλινικός ερευνητής Dr Andy Whittamore εξήγησε σχετικά: "Για ένα παιδί ή έναν ενήλικα με άσθμα το να βγει και να κυκλοφορήσει έξω στο κρύο, θα μπορούσε να είναι απειλητικό. Το κρύο είναι αδύνατο να αποφευχθεί τον χειμώνα. Αλλά εάν οι άνθρωποι έχουν άσθμα, μπορεί να βοηθηθούν, τυλίγοντας απλά το κασκόλ τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτει τη μύτη και το στόμα τους.

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ζεσταίνεται ο αέρας πριν τον αναπνεύσουν και να μειωθεί ο κίνδυνος να επιδεινωνθούν τα συμπτώματα της πάθησης. Καλούμε όλους - είτε έχουν άσθμα είτε γνωρίζουν κάποιον που πάσχει - να μοιραστούν το μήνυμα ότι κάτι τόσο απλό, όσο ένα κασκόλ, θα μπορούσε να σώσει μια ζωή".

Στη Βρετανία κάθε δέκα δευτερόλεπτα συμβαίνει μια κρίση άσθματος και τρεις άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα, μετά από μια σοβαρή κρίση άσθματος.